Решетилівське килимарство: НБУ випустив нові монети

14:59, 15.04.2021
Решетилівське килимарство: НБУ випустив нові монети

Українські монети одні з найгарніших у світі

Національний банк України 15 квітня вводить в обіг монети «Решетилівське килимарство» номіналом 10 і 5 гривень: вони зроблені з срібла і нейзильберу відповідно.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у НБУ.

 

«Монети присвячені одній зі сторінок української культурної спадщини - творів килимового мистецтва Полтавщини, яким притаманна особлива стилізація рослинних квіткових мотивів у вигляді ламаних гілок з квітами і листям. Решетилівські майстри ткацтва, килимарства і вишивки відомі на всю Україну з кінця XIX століття», - розповіли в НБУ.

 

 

У регуляторі додали, що килим решетилівської майстрині Надії Бабенко прикрашає Блакитний зал штаб-квартири ООН в Нью-Йорку. Комісія експертів вирішила в 1969 році передати в ООН саме решетилівський килим з рослинним орнаментом «Дерево життя» в якості подарунка для організації.

 

Нацбанк нагадав, що традиції рослинного килимарства Воронежа в 2017 році внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

 

На аверсі монет на дзеркальному тлі абрису пейзажу зображено дерево життя - традиційний символ в орнаментиці українських тканих килимів, рушників, писанок тощо.

 

На монеті з нейзильберу в центрі знаходиться логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

 

На реверсі монет розміщено дзеркальний абрис ткалі за роботою, праворуч - кольоровий фрагмент килима.

 

Художником була Любов Андрощук, скульптори - Володимир Дем'яненко, Анатолій Дем'яненко, а програмне моделювання - Віталій Андріянов.