В Україні 50 нових випадків утисків прав журналістів

10:27, 09.04.2021
В Україні 50 нових  випадків утисків прав журналістів

Утиски прав журналістів в Україні продовжуються

Отже, за перший квартал 2021 року 50 випадків порушень свободи словазафіксували  експерти Інституту масової інформації (ІМІ).  

 

З них 36 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

 

За інформацією УМ, такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

 

Для порівняння: протягом аналогічного періоду минулого року було зафіксовано 62 випадки порушень.

 

Найбільше порушень у першому кварталі цього року було зафіксовано у категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – 23 (менше, ніж за аналогічний період минулого року).

 

У той же час, порівняно з 2020 роком, зросла кількість побиттів.

 

Найбільше порушень у першому кварталі цього року було зафіксовано у категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності” – 23 (менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 31 перешкоджання).

 

У той же час, порівняно з 2020 роком, зросла кількість побиттів.

 

 Сім випадків побиттів журналістів було зафіксовано ІМІ цього року (за аналогічний період минулого року - шість випадків).

 

На думку експертів ІМІ, ключові тенденції року у сфері свободи слова - це фізична агресія та закритість місцевої і судової влади.

 

Зокрема, січень “відзначився” масовими системними недопусками журналістів на сесії Запорізької міської ради. Через безвихідь журналісти пікетували будівлю міськради. 

 

Лютий був “багатий” на тілесні ушкодження для журналістів (постраждало п’ятеро осіб).

 

Журналістів кусали, били до черепно-мозкової травми, ламали пальці, журналісти отримували подряпини та синці, було також пошкодження ноги.

 

Тілесних ушкоджень журналісти зазнавали переважно під час збору інформації: наприклад, під час перевірки закладів харчування, під час репортажу про безакцизну торгівлю цигарками, при спробах зафіксувати порушення карантинних вимог.

 

Протягом березня “відзначилася” представники судової гілки влади, які неправомірно не допускали журналістів на відкриті судові засідання.

 

Особливо це стосувалося резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу.

 

Так, у березні ІМІ зафіксував чотири випадки недопуску на судові засідання, зокрема, Печерського та Дарницького районного судів Києва.

 

Крім того, з початку року ІМІ зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації (минулого року – чотири випадки).

 

Також зафіксовано по три випадки погроз, пошкодження майна журналістів та кіберзлочинів, два випадки юридичного тиску, та по одному - непрямого тиску та цензури.

 

Найчастіше право журналістів на професію у першому кварталі порушували місцева влада, приватні особи та судова влада.

 

Загалом порушення свободи слова стались у 17 регіонах України.

 

Традиційно, як показують моніторинги ІМІ, за кількістю таких порушень лідирує Київ з областю (13 випадків).

 

Друге місце за кількістю порушень посіло Запоріжжя (шість випадків) і третє місце – Одещина та Хмельниччина (по чотири випадки).

 

Протягом першого кварталу утиску прав зазнали 22 журналісти та 18 журналісток.