Українців саджатимуть до в'язниці за фейки - набув чинності закон

09.04.2021
Українців саджатимуть до в'язниці за фейки - набув чинності закон

Неправдива інформація (фейк) може бути джерелом підвищеної небезпеки для людини.

Ледь не буденними стали в нашому побуті анонімні повідомлення злочинців про замінування десятків об’єктів, закладів освіти, охорони здоров’я, виведення з ладу або порушення функціонування яких може негативно позначитися на конкретних людях і стані національної безпеки й оборони країни загалом.

 

Українські платники податків витрачають мільйони гривень, щоб реагувати на такі фейки, задіюючи спеціальну техніку, особовий склад та пошукових собак. А згодом з’ясовується, що то хтось просто «пожартував».


В останні дні березня, 26-го, набув чинності Закон «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян» № 1292-ІХ, який ВРУ ухвалила на початку весни.

 

Зокрема, ст. 259 ККУ говорить про те, що неправдива інформація (фейк) може бути джерелом підвищеної небезпеки для людини й встановлює відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.

 

Санкція за це діяння — від двох до шести років ув’язнення та аж до восьми років, якщо воно призвело до тяжких наслідків або вчинене повторно.


Додамо, що за 2019 рік слідчі Національної поліції України розпочали досудове розслідування близько 2000 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 Кримінального кодексу України, що вдвічі більше показників, зареєстрованих упродовж 2018 року. А із січня по березень 2020 року — розпочато 213 кримінальних проваджень за вказаною статтею.


Варто нагадати, що поняття fake news (тобто підроблені, імітаційні новини) в англомовному інформаційному просторі з’явилося ще... наприкінці ХІХ ст.

 

Вони створювалися й створюються з ігноруванням редакційних норм, правил, процесів, прийнятих у ЗМІ для забезпечення відповідності та перевіреності, та не витримують жодних, навіть поверхневих, перевірок на відповідність та реальність, але, незважаючи на це, мають потужний вплив на свідомість великої кількості людей.