А у Мендель «українська російська»: в Запорізькій області мову країни-агресора позбавили статусу регіональної

09.04.2021
А у Мендель «українська російська»: в Запорізькій області мову країни-агресора позбавили статусу регіональної

Іноді краще не коментувати. (Фото з сайта freeads.world)

У Запорізькій області російська мова більше не регіональна. Відповідне рішення ухвалив окружний адміністративний суд.

 

Відтепер на робочих засіданнях та сесіях депутати повинні спілкуватися винятково українською мовою.

 

Також українська буде єдиною державною для регіону в офіційному листуванні, документації та спілкуванні в державних органах.

 

«Нарешті скасовано рішення про визнання російської мови регіональною на території Запорізької області. Вердикт суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, тобто з 23 квітня 2021 року», — заявив мовний омбудсман Тарас Кремінь.

 

Додамо, у 2018 році Конституційний Суд України визнав закон «Про засади державної мовної політики», який надавав статус російській мові як регіональній, неконституційним.

 

Та попри це «регіональні мови» таки мають місце в Донецькій, Луганській, Миколаївській та ще низці областей України. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що окремі органи місцевого самоврядування досі ведуть справи російською, угорською або ж румунською мовами, а це пряме порушення чинного закону.


Дивну заяву цього тижня зробила прессекретарка президента України Юлія Мендель. За її словами, в Україні є «українська російська» мова. Сталося це в ефірі телеканалу «Дом».

 

Мендель заявила, що російська мова є нібито культурною спадщиною України. Однак на цьому не все — Юлія Мендель розкритикувала й закон про мову. За її словами, цей закон так і не допоміг, щоб уся країна перейшла на українську.

 

«Українська мова, як і ідентичність, — це ширше явище, ніж винятково протистояння Росії. І в цьому наше поки ще не усвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська, мова, — це частина культурного розмаїття нашої країни», — зазначила Мендель.

 

На її думку, і зараз, і раніше російська мова не була і не є власністю винятково Росії. Так, речниця глави держави нагадала, що англійську мову використовують у різних країнах і на континентах — в Австралії, в США, в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю. Відтак вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову.

 

«І нам пора давно самим демонополізувати російську мову. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова», — підкреслила Мендель.


Нагадаємо, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів. Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування.

 

Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці, суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

 

Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освіту (а також гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.