У Чехії видали книгу Володимира В’ятровича «Історія з грифом «Секретно»

21:05, 17.03.2021
У Чехії видали книгу Володимира В’ятровича «Історія з грифом «Секретно»

Володимир В'ятрович отримав премію імені Василя Стуса за книгу «Історія з грифом «Секретно». Українське ХХ століття».

Відому в Україні працю історика і народного депутата Володимира В’ятровича «Історія з грифом «Секретно». Українське ХХ століття», що базується на документах з архівів КҐБ, видали чеською мовою у Празі.

 

Онлайн обговорення книги за участі самого автора і чеських науковців відбудеться 19 березня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував сам Володимир В’ятрович, який перепостив прес-реліз про подію одного з видань на своїй сторінці у Facebook  в середу.

 

Книга чеською мовою вийшла друком ще у грудні 2020 року у видавництві «Academia» під назвою «Ukrajinské 20. století: Utajované dějiny». Переклад здійснений Рітою Кіндлеровою за спряння Українського інституту книги.  Книгу вже можна придбати у чеських книжкових крамницях.

 

Тоді як 19 березня відбудеться онлайн обговорення книги за участі автора Володимира В’ятровича (Київ) та професора Карлового університету Станіслава Туміса (Прага), а модеруватиме обговорення Радко Мокрик (Прага).

 

У книзі висвітлено події української історії між 1918 та 1991 роком за допомогою 66 історій окремих людей.

 

«Описуючи цей один із найдраматичніших, напевно, в історії України періодів, я намагався його подати не просто як історію, як певний суцільний процес, але і як історії — історії якихось певних людей, історії окремих подій, які відбувалися в Україні протягом цього часу. Відповідно, моя історія України ХХ століття складається із 66 епізодів», — говорить Володимир В'ятрович.

 

«Історія з грифом «Секретно». Українське ХХ століття» в Україні видавалася у харківському видавництві «КСД» і стала бестселером (загалом українці купили біля 70 тисяч примірників).

 

За книгу автор отримав премію імені Василя Стуса, а тижневик «Коментарі» назвав працю бестселером листопада 2011 року. У 2012 році «Історія з грифом «Секретно» » увійшла до десятки найпопулярніших книжок у мережі книгарень «Є».

 

В 2013 році книга стала переможцем у категорії науково-популярні видання номінації «Минувшина» Всеукраїнського рейтингу «Книжка року», а також отримала відзнаку Національної спілки письменників, у 2014 році отримала персональну відзнаку президента Форуму видавців Олександри Коваль.

 

Довідка «УМ»

 

Володимир В'ятрович — історик, кандидат історичних наук, дослідник історії українського визвольного руху. У 2008—2010 роках на посаді директора Архіву Служби безпеки України розсекретив раніше таємні архіви КҐБ та організував відкритий доступ до них. У 2010 —2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету.