У Зеленського просили МІ-6 завадити розслідуванню Bellingcat про зрив операції проти «вагнерівців»

07:16, 07.03.2021
У Зеленського просили МІ-6 завадити розслідуванню Bellingcat про зрив операції проти «вагнерівців»

Володимир Зеленський і Андрій Єрмак (ліворуч) нервують через наближення виходу першої частини фільму розслідувачів Bellingcat.

Керівництво Офісу президента і сам Володимир Зеленський неабияк нервують через наближення виходу першої частини фільму міжнародного проєкту журналістів-розслідувачів Bellingcat про зрив  операції українських спецслужб із затримання бойовиків російської «ПВК Вагнера», яку мають показати вже в березні.

 

Щоб завадити виходу документального розслідування заступник глави Офісу президента Роман Машовець та очільник ГУР Міноборони Кирило Буданов навіть додумалися просити заступника глави служби розвідки Великої Британії МІ-6 Лі Лоуренса завадити виходу розслідування Bellingcat!

 

Як передає Україна молода, про це інформує оглядач видання ZN.UA Володимир Кравченко з посиланням на неназваних співрозмовників та відповідь на інформаційний запит британського посольства.

 

За неофіціними даними журналіста, президента Зеленського та його оточення дуже хвилює, який вони матимуть вигляд у фільмі-розслідуванні Bellingcatта у якому світлі буде показана їхня роль.

 

Також на Банковій стурбовані тим, чи встановлять журналісти-розслідувачі факт зради і чи назвуть ім'я зрадника, який "злив" дані про спільну операцію спецслужб України та США по затриманню росіян.

 

Оглядач Кравченко стверджує, що наприкінці лютого в Україну приїжджав заступник глави британської розвідки МІ-6 Лі Лоуренс. Вже під час зустрічі  у штаб-квартирі Головного управління розвідки Міноборони керівник ГУР Кирило Буданов та заступник глави Офісу президента Роман Машовець намагалися переконати Лоуренса, щоб МІ-6 вплинула на Bellingcatі не допустила виходу фільму. Проте їх прохання не знайшло підтримки у британського колеги.

 

Утім,наступного дня високопоставлений розвідник з МІ-6, цього разу в компанії із запрошеною на зустріч послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс, вдруге вислухав від Буданова та Машовця настійні прохання Банкової стосовно розслідування Bellingcat.

 

У відповідь британці сказали українським чиновникам, що не можуть впливати на представників медіа.

 

Володимир Кравченко додав, що факт зустрічі підтвердили йому кілька незалежних одне від одного джерел.

 

Нагадаємо, 24 липня 2020 року заступник голови СБУ Руслан Баранецький та тодішній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба доповіли про проведення фінальної стадії операції в Офісі президента. На доповіді були присутні президент Володимир Зеленський, голова його Офісу Андрій Єрмак, перший заступник секретаря РНБО, голова комітету з розвідки Руслан Демченко, заступник голови ОП з питань оборони Роман Машовець, секретар президента Марія Левченко.

 

Після доповіді Єрмак попросив відкласти спецоперацію. Він послався на перемовини з помічником президента Росії Володимира Путіна і на те, що операція нібито могла б зірвати обмін полоненими, який готувався у той час, та початок перемир'я. Операцію відклали на кілька днів.

 

Вже 3 серпня Зеленський знову зібрав нараду. На ній Бурба заявив про зрив і вимагав почати перевірку всіх, кому було відомо про операцію. Зокрема, він хотів, щоб на поліграфі перевірили його самого, Єрмака, Демченка та Машовця. Зеленський так і не розпочав розслідування провалу, але звільнив Бурбу і призначив нового начальника ГУР.

 

Тиждень тому стао відомо, що колишній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба, який дав свідчення про провал операції із захоплення російських терористів "Вагнера", позбавлений документів прикриття. 
 
 
Такі дії стосовно Бурби нібито пов'язані зі виходом першої частини розслідування Христо Грозєва про ПВК "Вагнера": за неофіційними даними, Грозєву дзвонив особисто глава ОП Андрій Єрмак, обговорював, як можна пояснити свою позицію, дізнатися, що буде у фільмі.