Уряд Шмигаля планує детінізацію зарплат «в конвертах»

16:28, 06.03.2021
Уряд Шмигаля планує детінізацію зарплат «в конвертах»

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Керівництво держави планує узаконити трудові відносини між  працівником та роботодавцем, а також провести детінізацію зарплат у «конвертах» та зменшити  обсяги готівкових розрахунків.

 

Зокрема, Кабмін ухвалив відповідний законопроєкт, який встановлює ознаки трудових відносин між працівником та роботодавцем. Монобільшість – фракція «Слуга народу» готова підтримати його у сесійній залі.

 

Як передає Україна молода, про це заявив  голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп фракції «Слуга Народу» Данило Гетманцев у інтерв’ю «Главкому».

 

«Питання про виведення заробітних плат «з конвертів», як зараз працює більше 90% компаній, лежить не лише в податковій чи в адміністративній площині, хоча податкова і є вирішальною. Наприклад, ми з вами як роботодавець з працівником хочемо регулювати відносини: якщо ви не здаєте матеріал вчасно, то я вас штрафую і ви не проти цього. А в межах нашого діючого трудового законодавства ми не можемо цього зробити», - наголосив нардеп від «слуг».

 

Пан Гетманцев також навів інший приклад: «Якщо в мене бізнес орієнтований на валюту, я можу сплачувати вам зарплату у валюті, нівелюючи валютні ризики, і при цьому, звісно, не платити податків. Ми повинні зменшувати обсяг готівкових розрахунків у нашій державі, виходити в cashless, треба прийняти новий Трудовий кодекс. Ми повинні припинити війну на Сході, яка генерує величезний обсяг готівки. Тобто це ціла низка заходів, які спрямовані на детінізацію».

 

Нагадаємо, 8 лютого Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, в якому визначено сім ознак наявності трудових відносин. У разі ухвалення закону парламентом, за наявності хоч би трьох ознак із семи роботодавець буде зобов'язаний укласти з працівником трудовий договір.

 

Зазначається, що проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності» має на меті закріпити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та запровадити принцип презумпції наявності трудових відносин.