Верховна Рада не підтримала легалізацію зброї в Україні

16:38, 04.03.2021
Верховна Рада не підтримала легалізацію зброї в Україні

Нині в Україні немає окремого закону, який би регулював обіг цивільної зброї

Верховна Рада провалила закони про обіг зброї в Україні. Документ №4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї" в першому читанні підтримали 88 народних депутатів. Проект закону №4335-1 "Про цивільну зброю і боєприпаси" підтримали 74 нардепи.



Передбачалося впровадження категорій на володіння зброєю, а також паспорти для кожної одиниці зброї:

А — автоматична вогнепальна зброя;
В — гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична);
З — короткоствольна вогнепальна зброя;
D — довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя;
Е — довгоствольна вогнепальна нарізна та комбінована вогнепальна зброя.
У технічному паспорті вказуватиметься серійний номер зброї та інформація про власника.



Для отримання права на володіння зброї необхідно відповідати таким критеріям: громадянство України; не мати медичних протипоказань; не мати судимості, як погашеної так і знятої; не притягуватися до адміністративної відповідальності протягом останнього року.

 

Для власників зброї хочуть впровадити обов'язкове страхування цивільної відповідальності за можливу шкоду третій особі з використанням зброї або її зберігання.

 

Планується впровадити також Єдиний держреєстр цивільної зброї, а також курси з вивчення матчастини зброї, правил її поводження та застосування.

 

Нині в Україні немає окремого закону, який би регулював обіг цивільної зброї. Є поправка МВС, в якій зазначено, що легально, а що ні.

 

Нагадаємо, згідно з опитуванням Інфо Сапієнс, більшість українців підтримують легалізацію зброї. При цьому наприкінці січня комітет із питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні законопроект про зберігання зброї та отримання прав на її володіння. Міністерство внутрішніх справ України виступає за ухвалення закону про обіг зброї і патронів до нього, але категорично проти вільного продажу пістолетів.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вільне володіння зброєю в Україні: шлях до розгулу злочинності чи право на самозахист

 

Як повідомляла УМ, Зеленський готовий опитувати про легалізацію зброї і подвійне громадянство