Ексначальник ГУР Василь Бурба не позбавлений охорони - Нацполіція

14:53, 04.03.2021
Ексначальник ГУР Василь Бурба не позбавлений охорони - Нацполіція

Спецпідрозділи поліції цілодобово охороняють Бурбу та членів його сімʼї.

Національна поліція спростувала інформацію про те, що колишнього керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони Василя Бурбу позбавили охорони.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба відомства.

 

«Генерал-полковник Василь Бурба є особою, яка перебуває під охороною, адже він виконував особливо важливі завдання для захисту Незалежності та територіальної цілісності України. В тому числі на території, тимчасово окупованій ворогом», — заявили в Нацполіції.

 

Там додали, що спецпідрозділи поліції цілодобово охороняють Бурбу та членів його сімʼї.

 

«Вони перебуватимуть під охороною до тих пір, поки існуватиме загроза їхньому життю та здоровʼю», — пояснили в НПУ.

 

Як повідомляла УМ, головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов заявив, що 22 лютого без попередження родину генерал-полковника ГУР Міноборони Василя Бурби виселили з охоронюваного селища в Конча-Заспі. Також розвідника позбавили документів прикриття.

 

Нагадаємо, 24 липня 2020 року заступник голови СБУ Руслан Баранецький та тодішній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба доповіли про проведення фінальної стадії операції в Офісі президента. На доповіді були присутні президент Володимир Зеленський, голова його Офісу Андрій Єрмак, перший заступник секретаря РНБО, голова комітету з розвідки Руслан Демченко, заступник голови ОП з питань оборони Роман Машовець, секретар президента Марія Левченко.

 

Після доповіді Єрмак попросив відкласти спецоперацію. Він послався на перемовини з помічником президента Росії Володимира Путіна і на те, що операція нібито могла б зірвати обмін полоненими, який готувався у той час, та початок перемир'я. Операцію відклали на кілька днів.

 

Вже 3 серпня Зеленський знову зібрав нараду. На ній Бурба заявив, що операція провалена і причина цьому – зрада. Бурба вимагав почати перевірку всіх, кому було відомо про операцію. Зокрема, він хотів, щоб на поліграфі перевірили його самого, Єрмака, Демченка та Машовця.

 

Зеленський тоді жодних рішень про перевірку не ухвалив. Розслідування провалу не було розпочато. Втім, Зеленський звільнив Бурбу і призначив нового начальника ГУР, а Баранецький пішов у безстрокову відпустку.