Саркозі засудили за корупцію до 3 років в'язниці

16:17, 01.03.2021
Саркозі засудили за корупцію до 3 років в'язниці

Саркозі був президентом Франції з 2007 по 2012 рік.

Суд Парижа визнав колишнього французького президента Ніколя Саркозі винним у корупції і торгівлі впливом по "справі про прослуховування". Він отримав 3 роки в'язниці, два з яких умовно.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє L'Eho.



Національна фінансова прокуратура вимагала чотири роки тюремного ув'язнення, включаючи два умовних терміни, проти колишнього президента.

 

Його, зокрема, звинуватили в тому, що він намагався незаконно отримати від співробітника французького касаційного суду Жильбера Азібера інформацію про розслідування нелегального фінансування своєї президентської кампанії з боку дочки засновника компанії L'Oreal Ліліан Бетанкур.

 

За даними слідства, він через свого адвоката Тьєррі Ерзог Саркозі обіцяв допомогти Азіберу в отриманні престижної посади в Монако. Як якості доказів наводилися записи перехоплених телефонних переговорів між Саркозі і Ерзогом в 2013-2014 роках.

 

Зазначимо, Саркозі був президентом Франції з 2007 по 2012 рік.

 

Також Саркозі підозрюють в отримання незаконних засобів від режиму колишнього лівійського диктатора Муамара Каддафі.

 

Ніколя Саркозі почав свою політичну кар'єру у 22 роки. Тоді він став членом міськради одного з передмість Парижа.

 

До свого президентства він пройшов шлях від одного з наймолодших мерів Франції через посади члена Національної асамблеї, а також очільника міністерств внутрішніх справ та фінансів Франції.

 

Коли він був головою Європейської ради міністрів, Саркозі хотів висунути пропозицію щодо включення України до Європейського Союзу.

 

Крім того, він запам'ятався своєю участю у врегулюванні російсько-грузинської війни 2008 року. Саме Ніколя Саркозі був автором плану мирного врегулювання.