Єрусалимський Патріарх пропонує нову зустріч Глав Православних Церков щодо українського питання

14:59, 25.02.2021
Єрусалимський Патріарх пропонує нову зустріч Глав Православних Церков щодо українського питання

Патріарх Теофіл III звернувся з посланням про нову зустріч щодо українського питання.

Єрусалимський Патріарх Теофіл III звернувся з посланням до предстоятелів усіх автокефальних Православних Церков із пропозицією провести нову зустріч щодо українського питання.

 

Як інформує УМ, лист поширив у Facebook член Синодальної комісії ПЦУ з міжхристиянських відносин Андрій Смирнов.

 

"Рік тому ми збиралися разом в Йорданському Хашимітському Королівстві, щоб зміцнити наші братські відносини в діалозі любові заради єдності Помісних Православних Церков. Два дні молитви й братнього обговорення надали нам ще більше рішучості слідувати шляхом поглиблення нашого спілкування і разом відповідати на поставлені перед усіма нами виклики... Чекаючи з надією більш світлих днів в цьому році, ми отримуємо нагадування про наше спільне зобов'язання зібратися разом для молитви і братського спілкування. Молимося про те, щоб це стало можливим цього року... Будемо ж і надалі підтримувати один одного в молитві й шукати шляхів, які нашим помісним Православним Церквам зможуть принести один одному надію, благословення та радість", - написав він.


Патріарх також закликав об'єднатися в молитві за Вселенського Патріарха Варфоломія та інших православних предстоятелів в очікуванні спільного служіння.

 

Як повідомляла УМ, митрополит Епіфаній заявив, що де-юре Патріарх Філарет залишається в складі Православної церкви України, а де-факто намагається перешкоджати її розвитку.

 

Вселенський патріарх Варфоломій вважає, що у православ'ї немає розколу. Водночас він не збирається робити "ні кроку назад" щодо української теми

 

15 грудня 2020 року ПЦУ відзначила другу річницю свого створення.

 

Станом на грудень 2020 року Православну церкву України визнали 4 помісні церкви: Православна церква Еллади, Православна церква Кіпру, Олександрійський та Константинопольський патріарх.Її предстоятель митрополит Епіфаній отримав Томос про автокефалію 6 січня 2019 року.