Реаніматолог Євген Горенко отримав щеплення першим в Україні

16:39, 24.02.2021
Реаніматолог Євген Горенко отримав щеплення першим в Україні

Перше щеплення зробили медику Горенко Євгену Васильовичу.

24 лютого в Україні розпочалась вакцинація проти коронавірусної хвороби. Перше щеплення препаратом CoviShield зробили медику – Горенко Євгену Васильовичу.

 

Як інформує УМ, він лікар реаніматолог із міста Черкаси, який працює в ковідному відділенні Черкаської обласної лікарні.

 

Другою вакцинували старшу сестру реанімаційного відділення Нонну Хачатрян. Процедуру щеплення виконувала лікарка мобільної бригади Людмила Доценко.

 

Після уколу за пацієнтами обов'язковий нагляд лікаря протягом 30 хвилин, щоб прослідкувати за можливою реакцією.

 


 

CoviShield або Oxford-AstraZeneca виробляє Інститут сироватки Індії (Serum Institute of India). Розробили препарат британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом. Вакцина стимулює імунну систему виробляти антитіла і налаштовує її для атаки коронавірусного збудника у випадку інфікування SARS-CoV-2.

 

Перші 500 тисяч доз вакцини прибули в Україну вчора, до кінця сьогоднішнього дня їх повинні отримати усі області. Згідно з опитуваннями МОЗ, на добровільну вакцинацію зголосилося 30% українських медиків. Загалом до першої хвилі вакцинації потрапляє майже 13 тисяч людей. 

 

Національний поетапний план вакцинації проти COVID-19 передбачає, що у 2021 році вакцинують близько 14 мільйонів українців.

 

Як повідомляла УМ. щеплення людям робитимуть препаратом AstraZeneca, перша партія якого приїхала у "Бориспіль" 23 лютого.

 

Для того, аби вакцина прибула в Україну, міністр охорони здоров'я Максим Степанов літав в Індію для перемовин з виробником.