У Харкові проспект Григоренка втретє перейменували на Жукова

14:49, 24.02.2021
У Харкові проспект Григоренка втретє перейменували на Жукова

Петро Григоренко – це радянський генерал та правозахисник.

Депутати Харківської міської ради втретє перейменували проспект Петра Григоренка на проспект Маршала Жукова. Таке рішення вони ухвалили на засіданні 24 лютого.

 

Як повідомляє УМ, про це інформує Суспільне.

 

Перейменування проспекту у Харкові підтримали 57 депутатів, 16 були проти, ще 6 – утрималися.

 

Перед голосуванням секретар мерії Ігор Терехов закликав підтримати рішення. Він сказав, що Жуков "здобув перемогу над нацизмом", а, мовляв, "хто не пам'ятає минулого, у того немає майбутнього".

 

Ірина Гончарова від партії "ЄС" наголосила, що питання є політичним та пов'язане з майбутніми виборами мера. А також підкреслила, що воно суперечить закону (про декомунізацію – 24 канал).

 

Петро Григоренко – це радянський генерал та правозахисник. Він виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів. Перебував у радянських тюрмах, таборах. Григоренко був членом-засновником Московської Гельсінської групи за дотримання прав людини. Сприяв утворенню Української Гельсінської групи.

 

Георгій Жуков – радянський полководець, його особистіст – дуже неоднозначна. На переконання експертів, він не цінував життя своїх солдатів. Український громадський діяч та дисидент Левко Лук'яненко, до слова, називав Маршала Жукова одним зі стовпів сталінського терору.

 

Як повідомляла УМ, «Європейська Солідарність» вимагає зняти з розгляду повернення проспекту Григоренка імені Жукова у Харкові