Там, де гетьман спокій знайшов: вийшла друком книга про Іллінську церкву в Суботові

24.02.2021
Там, де гетьман спокій знайшов: вийшла друком книга про Іллінську церкву в Суботові

Щойно видана книга про Іллінську церкву в Суботові Чигиринського району Черкаської області. (Фото з Фейсбук-сторінки Надії Кукси.)

Побачила світ книга «Церква Святого Пророка Іллі в Суботові: минуле й сьогодення усипальниці Богдана Хмельницького».

 

Її автором є завідувачка відділу «Суботівський історичний музей» Надія Кукса.

 

Як повідомили «УМ» у Національному історико­культурному заповіднику «Чигирин», на сторінках цього видання висвітлено понад 300­літню історію усипальниці гетьмана, відслідковано, систематизовано, критично проаналізовано численні першоджерела, багато з яких публікуються вперше.

 

«Нарешті церква Святого Пророка Іллі має видрукувану історію, викладену на 380 акрушах моєї книги. Дуже вдячна рідним, відомим вченим­історикам, колегам, друзям, які сприяли появі цієї книги. Особлива подяка моїй подрузі, колезі Яніні Діденко, без підтримки і допомоги якої цієї книги взагалі могло не бути, видавчині Світлані Кандич», — говорить авторка Надія Кукса.

 

І додає, що книгу видано на замовлення управління комунікації Черкаської ОДА, її тираж буде розподілено між бібліотеками та навчальними закладами Черкаської області.

 

«Однак історія національної святині не окреслюється рамками цього видання. Навіть за час, коли книга була здана до друку, відслідковано низку архівних та іконографічних матеріалів, які будуть використані у наступних її виданнях, які, я сподіваюся, ще попереду», — підсумовує пані Надія.