Окупанти у Криму забороняють говорити українською мовою жителям півострова

12:19, 22.02.2021
Окупанти у Криму забороняють говорити українською мовою жителям півострова

Російські окупанти продовжують вести антиукраїнську діяльність у Криму.

Російські окупанти продовжують вести антиукраїнську діяльність у Криму. Злочинці фактично заборонили користуватись українською мовою, знищують українські медіа та навчальні заклади.

 

Як інформує УМ, про це у фейсбук повідомляє Представництва Президента України в АР Крим.

 

На півострові також однією з офіційних проголошена кримськотатарська мова. Однак реальних можливостей для її використання та розвитку у Криму немає.

 

"Окупаційна "влада" Криму фактично заборонила користуватись українською, знищує українські медіа, школи та інші навчальні заклади. Така ж ситуація з кримськотатарською мовою: маючи заяви та визначення окупаційної адміністрації про те, що вона є однією з офіційних мов, реальних можливостей використання мови та її розвитку на Кримському півострові немає", - заявили у представництві.

 

У держоргані нагадали про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні, на всій території, включаючи тимчасово окуповану територію АР Крим та міста Севастополя.

 

Там також підкреслили, що окупанти з перших днів тимчасової окупації порушували право громадян України користуватись рідною мовою.


У представництві впевнені, що настане день, коли над Кримом знову майорітиме український прапор.

 

"Говорити, слухати та дивитись українською, кримськотатарськими та іншими мовами знову буде можливо, без заборон та загроз життю", - додали у держоргані.

 

Як повідомляла УМ, у світі 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було встановлено з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

 

У березні 2014 року Росія ввела свої війська на територію українського Криму. Країна-агресор провела псевдореферендум та окупувала півострів.
Держави Заходу не визнали анексії Криму та ввели санкції проти Росії.

 

Верховна Рада України 20 лютого 2014 року офіційно оголосила початок тимчасової окупації Криму.