Землетрус в Японії: на АЕС «Фукусіма» розплескалася вода зі сховищ з опроміненим паливом

10:51, 14.02.2021
Землетрус в Японії: на АЕС «Фукусіма» розплескалася вода зі сховищ з опроміненим паливом

Північний схід Японії 13 лютого потрусив потужний землетрус.

Північний схід Японії 13 лютого потрусив потужний землетрус. Внаслідок цього в реакторах АЕС "Фукусіма-1" та "Фукусіма-2" розплескалася вода з басейнів для зберігання відпрацьованого ядерного палива.

 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Tokyo Electric Power.

 

Зауважимо, що магнітуда землетрусу складала 7,3. Попри те, що його епіцентр був розташований за 60 кілометрів від Фукусіми, підземні поштовхи відчували навіть у Токіо.

 

Працівники компанії-оператора повідомили, що обсяг води, який розплескався з басейнів для зберігання відпрацьованого ядерного палива, був незначним. Сталося це: на п'ятому і шостому реакторах АЕС "Фукусіма-1"; першому реакторі АЕС "Фукусіма-2".

 

Відомо, що це не викликало серйозної зміни радіаційного фону на станціях.

 

Ніякої загрози безпеки атомним об'єктам інцидент не становить.

 

Раніше прем'єр-міністр Японії Йосіхіде Суга заявив журналістам, що атомні об'єкти країни не постраждали в результаті потужного землетрусу, що стався на північному сході Японії.

 

Потужний землетрус зафіксували 13 лютого приблизно о 16:07 за київським часом. Його магнітуда дорівнювала 7,3.

 

Внаслідок землетрусу понад 950 тисяч будинків залишилися без світла. Влада направила у постраждалі райони рятувальників.

 

 

За останніми даними, понад 120 осіб постраждали в результаті землетрусу. Більшість постраждалих – жителі північно-східних префектур Фукусіма і Міягі, де підземні поштовхи відчувалися найсильніше.

 

Сейсмологи попередили, що в найближчий тиждень в цьому ж регіоні можуть відбутися повторні потужні поштовхи, і закликали місцеве населення бути пильними.

 

Очевидці порівнювали його з землетрусом 2011 року, коли підземні поштовхи спричинили цунамі та призвели до надзвичайних подій на АЕС Фукусіма-1.

 

 

За даними місцевих сейсмологів, цей землетрус міг бути афтершоком великого землетрусу 2011 року, епіцентр якого був приблизно в тому ж місці, що і сьогоднішній поштовх. Тоді від наслідків загинули понад 15 тисяч людей, були зруйновані ряд населених пунктів, а також сталася аварія на атомній електростанції Фукусіма-1. Її наслідки ліквідовують досі.