В Європарламенті жорстоко розкритикували Україну: «олігархи відновлюють політичний вплив»

11:27, 11.02.2021
В Європарламенті жорстоко розкритикували Україну: «олігархи відновлюють політичний вплив»

В своїй доповіді Європарламент жорстоко критикують Київ.

Європейський парламент затвердив резолюцію про виконання Україною Угоди про асоціацію. У ній мовиться про корупцію, відсутність політичної волі забезпечити незалежність судових інституцій та інше.

 

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

Резолюцію підтримали 676 депутатів. Вона складається із кількох частин, у яких жорстоко критикують Київ.

 

Доповідачем по Україні виступив німецький депутат від групи Європейської народної партії Міхаель Галлер.

 

"Україна має європейську перспективу і може подати заявку на вступ до Союзу за умови, що вона дотримується всіх копенгагенських критеріїв і принципів демократії, поважає основні свободи, права людини", - мовиться у преамбулі.


У своїй доповіді Європарламент згадав місцеві вибори 2020 року в Україні. Відповідно до оцінки громадянського суспільства та експертів, кандидати та члени виборчих комісій не змогли належно підготуватися до реєстрації. Все тому, що Виборчий кодекс схвалили безпосередньо перед виборчим процесом.

 

Крім того, ввели механізмів контролю зверху вниз, що закріплюють принцип імперативного мандата. Демократичний характер виборів послабила також прив'язка партійних списків до мінімальної кількості виборців у 10 тисяч.

 

Говорили і про роботу Верховної Ради. В Європарламенті зауважили, що у другій половині 2019 року темпи законодавчої діяльності для швидкого виконання реформи, обіцяної в ході виборчих кампаній, були безперервними. Іноді це відбувалося на шкоду парламентського контролю, прозорості та якості законодавства.

 

"Не дивлячись на помітний прогрес, широко поширена корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні. Конституційна криза є загрозою здатності президента і Верховної Ради проводити реформи", - наголосив Галлер.

 

Він додав, що "олігархи, схоже, відновлюють політичний вплив".

 

У резолюції стверджують, що весь потенціал проведених реформ не реалізують. Це пов'язано з інституційними проблемами, відсутністю чітких орієнтирів, обмеженими ресурсами та зовнішніми факторами. Також впливає відсутність політичної рішучості забезпечити повну незалежність судових і економічних інститутів і недопущення вибіркового використання правосуддя.

 

 

Також. на думку представників Європарламенту, в Україні відсутній прогрес у кримінальному провадженні серйозних порушень прав людини, імовірно, скоєних військовослужбовцями Збройних сил. Також є затримка і недостатній прогрес у розслідуванні злочинів, пов'язаних з Майданом.

 

"Необхідно послабити жорстку хватку олігархів над ЗМІ, заохотити редакційну незалежність та боротися з безкарністю за злочини насильства проти журналістів", - підкреслили у резолюції.


Депутати наголосили на ситуації з гендерною рівністю, ЛГБТ і ромами. "Реалізація Угоди про асоціацію в соціальній сфері залишається незадовільною, оскільки Україна ратифікувала основні міжнародні інструменти, але як і раніше не виконує їх".

 

Європарламент також засудив діяльність бази "Миротворець". Депутати підкреслили, що вона створює напруженість у суспільстві і неправомірно використовує особисті дані сотень людей.

 

Попри критику ЄП відзначив, що Україна таки досягла певних успіхів у виконанні зобов'язань Угоди про асоціацію.