Порошенко пояснив, чому не запровадив санкції проти Zik, «112 Україна» і NewsOne

11:58, 03.02.2021
Порошенко пояснив, чому не запровадив санкції проти Zik, «112 Україна» і NewsOne

Порошенко заявив, що не встиг запровадити санкції

Колишній президент Петро Порошенко заявив, що за своєї каденції розглядав запровадження санкцій проти каналів 112 Україна, Newsone і ZIK з орбіти нардепа Віктора Медведчука, однак не встиг.

 

За його словами, у жовтні 2018 року його команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів, однак її не реалізували через початок виборчої кампанії.

 

«Ми відклали реалізацію постанови про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів на поствиборчий період. Але вибори виграв пан Зеленський. І, до речі, всі три канали підтримували саме його», — написав Порошенко у Twitter..

 

 

Нинішня позиція Порошенка суперечить його заяві, зробленій кілька місяців тому. В ефірі програми "Зворотний відлік" Порошенко заявив, що не запровадив санкції, оскільки Конституція України забороняє запроваджувати санкції проти українських громадян та юридичних осіб.



«Закон України, Конституція України забороняє використання санкцій проти громадян України. Я не відкрию таємницю, Медведчук, на жаль чи на щастя, є громадянином України. Якби він був громадянином Росії, або іншої, були б негайно застосовані санкції, в тому числі ми синхронізуємо їх з нашими американськими партнерами», — сказав Порошенко в ефірі UA: Перший 14 грудня 2020 року.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про запровадження персональних санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, соратника кума президента РФ, нардепа Віктора Медведчука.

 

Також на 5 років запровадили санкції проти каналів 112-Україна, NewsOne, ZIK — Новий формат, Аріадна ТВ, ТВВибор, Партнер ТВ і Лідер ТВ, телерадіокомпанія 112-ТВ, НОВИНИ 24 ГОДИНИ, Нові комунікації.

 

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу, звинувативши Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

 

Зеленський заявив, заявив, що країна рішуче підтримує свободу слова, а не пропаганду.