Погляд у минуле: у Києві відкрили інсталяцію пам’яті жертв Голокосту, фото

18:13, 27.01.2021
Погляд у минуле: у Києві відкрили інсталяцію пам’яті жертв Голокосту, фото

Інсталяція зі стилізованим деревом зі зламаними гілками на проспекті Перемоги у Києві символізує перерване життя у Бабиному Яру. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський й окремі урядовці взяли участь у відкритті інсталяції "Погляд у минуле" на проспекті Перемоги у Києві з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента у середу.

 

На думку глави держави, День пам'яті жертв Голокосту важливий як для історії нашої країни, яка в часи нацистської окупації пережила трагедію Бабиного Яру, так і для всього світу.

 

 

"Ми повинні пам’ятати, що не помічати диктатуру, не помічати нацизм, не помічати такого ставлення до людства, до народу, до традицій просто неможливо. Тому пам’ятаємо й помічаємо. Вічна пам'ять всім жертвам Голокосту", - наголосив Зеленський.  

 

Згодом у соцмережах глава держави додав, що «людство поступово переходить у нові обставини – коли навколо дуже багато так званої гібридної інформації. Тому треба "робити навіть більше, ніж можливо, для збереження правди про Голокост і для поширення правди".

 

На його думку, це потрібно для того, щоб подібні злочини ніколи не повторились.

 

Зеленський заявив, що інсталяція, відкрита на проспекті Перемоги, дає можливість зазирнути в жахливе минуле, яке не маємо права забути.

 

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін у своєму відеозверненні подякував президенту Зеленському та голові наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Натану Щаранському за їхній внесок у вшанування трагедії Голокосту.

 

 

За його словами, ніколи в історії Європи не було такої масштабної та жорстокої операції з винищення євреїв за такий короткий час, як у Бабиному Яру.

 

«Хочу подякувати всім, хто стоїть на сторожі пам'яті й робить усе можливе, щоб уникнути забуття цієї сторінки історії. Нехай пам'ять про наших братів та сестер, які загинули в Бабиному Яру та в інших містах масового винищення, назавжди залишиться в наших серцях», – сказав пан Рівлін.

 

За даними пана Щаранського, нацисти вбили 6 млн євреїв, з них 1,5 млн – в Україні, зокрема в Бабиному Яру. При цьому, за його словами, радянська влада намагалася приховати ці злочини.

 

 

Зауважимо, що інсталяція "Погляд у минуле" – це стилізоване дерево та необроблені камені-валуни, на яких розміщуватимуться світлини часів німецької окупації Києва у 1941-1943 роках, зроблені німецьким військовим фотографом.

 

Наприкінці вересня 1941 року він зробив в українській столиці 29 фотографій, серед яких 13 – у Бабиному Яру. Ці фотографії – єдина документація Бабиного Яру в перші дні після масових розстрілів.

 

Дерево зі зламаними гілками символізує перерване життя. Саме такі дерева без гілок встановлюють як традиційні єврейські надгробки – мацеви.

 

Авторка інсталяції – українська художниця й архітекторка Анна Камишан, чиї родичі були серед 1,5 млн євреїв, які загинули під час Голокосту в Україні.