Невідомі знесли останній в Україні пам'ятник Леніну на Одещині

10:33, 27.01.2021
Невідомі знесли останній в Україні пам'ятник Леніну на Одещині

На всій території країни заборонено використовувати символіку комуністичного режиму".

Одеська обласна державна адміністрація зобов'язувала 2 місцеві громади демонтувати пам'ятники Леніну. Останній з них вже знесли невідомі вночі.

 

Як інформує УМ, про це у фейсбук написав активіст Стерненко.

 

Це був останній в Україні пам'ятник червоному окупанту Леніну, за винятком окупованих територій та музеїв чи заводів.

 

"Він ховався у селі Старі Трояни Ізмаїльського району на Одещині. Перед тим монумент знесли в селі Калчева Болградського району. Ніщо не зупинить декомунізацію, час якої настав", -  написав активіст Стерненко.

 

Цікаво, що поруч, у селі Холмське Арцизького району виявили погруддя комуністичного ідеолога Карла Маркса. Місцеві мешканці після закону про декомунізацію стали називати його болгарським поетом Христом Ботєвим. Його поки не демонтували, однак – пошкодили.

 

Зауважимо, що в Україні діє закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки".

 

На всій території країни заборонено "виготовляти, поширювати, а також публічно використовувати символіку комуністичного режиму".

 

Порушення закону карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

 

Перший пам'ятник радянському вождеві Володимирові Леніну в Україні повалили 8 грудня 2013 року в Києві у період Майдану. Це і призвело до хвилі ленінопаду по всій Україні.