Табори смерті: міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

09:55, 27.01.2021
Табори смерті: міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від того, що було у Європі.

Весь світ 27 січня вшановує День пам'яті жертвам Голокосту. У 1945 році в цей день було звільнено в'язнів з найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау. 

 

Систематичне переслідування та знищення євреїв і ромів нацистами відбувалось протягом 1933 – 1945 років.

 

Термін "голокост" походить від латинського holocaustum та від англійського Holocaust. Але євреї Голокост також називають Шоа (від івриту שׁוֹאָה‎ – лихо, катастрофа). Голокост – це переслідування та масове знищення євреїв і ромів у Німеччині та інших країнах під час Другої світової війни.

 

Під час нацистського Голокосту було знищено планомірно мільйони людей. Для цього будувались табори смерті в різних куточках Європи, де запроваджувалась система винищення.

 

Використання псевдонаукових і расистських теорій про неповноцінність чи недорозвиненість певних груп людей. Широко розповсюджувалась псевдотеорія про "соціальний дарвінізм" – твердження, що знищення людей було продовженням Теорії Еволюції Дарвіна.

 

Нацисти використовували нові види хімічних і механічних засобів вбивства, будували крематорії, використовували рахувальні машини з перфокартами для контролю кількості вбитих.

 

Цей Голокост вважається найжорстокішим. Полонених використовували у медичних експериментах, тортурах. Нацисти винищували не тільки євреїв, а й людей з різними видами хвороб, із психічними вадами та гомосексуалів.


Таборами смерті називають нацистські концентраційні табори, які були призначенні для масового знищення різних груп населення.

 

У 1933 – 1945 роках було створено приблизно 5 тисяч концентраційних таборів нацистами в Німеччині й в окупованій ними Європі.

 

                      Нацистський Голокост був найжорстокішим / Фото sebezh.myqip

 

Найбільші та найвідоміші табори: Аушвіц, Треблінка, Белжець, Собібор, Хелмно та Майданек у Польщі, Ясеновац у Югославії, Малий Тростенець у Білорусі.

 

За офіційними даними Нюрнберзького трибуналу, жертвами Голокосту стали 6 мільйонів євреїв у Європі, з них – 1,5 мільйона дітей. Але і це число є умовним, адже нацисти знищували навіть сліди від таборів смерті.

 

У Національному меморіалі катастрофи (Шоа) та Героїзму "Яд-Вашем" у Єрусалимі зберігаються персональні документи, які свідчать про 4 мільйони жертв, які поіменно ідентифіковані.

 

Яд-Вашем

                         Національний меморіал "Яд-Вашем"

 

Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від того, що було у Європі. По всій Україні майже біля кожного невеликого міста, біля сіл розташовані яри, куди зганяли та розстрілювали чоловіків, жінок і дітей. Ці яри викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.

 

Але й українських євреїв могли відправити до місць масових знищень у газових камерах.

 

З 70 єврейських центрів довоєнної України, доля яких невідома, 43 були знищені ще в 1941 році, а решта – до середини 1942 року.

 

День Катастрофи і героїзму європейського єврейства відомий в Ізраїлі як Йом га-Шоа. Започаткували у 1953 році. Протягом цього дня церемонії проводяться у школах, військових базах та в інших державних та громадських організаціях.

 


Рівно о 10 ранку в Йом га-Шоа лунає сирена повітряної тривоги на території цілої країни. Після цього люди мають дотриматися двох хвилин мовчання.