Порад Кремля «забули» спитати: Данилов відповів Патрушеву на закиди щодо мовного закону

27.01.2021
Порад Кремля «забули» спитати: Данилов відповів Патрушеву на закиди щодо мовного закону

Олексій Данілов вказав Росії на її місце.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов відповів на чергові спроби Росії втрутитися в мовне питання в Україні.

 

Зокрема, він відреагував на вереск московської політичної верхівки щодо поступового впровадження закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».


Адже 16 січня набула чинності стаття 30 мовного закону, згідно з якою, в Україні єдиною державною мовою, у тому числі в сфері обслуговування, визначається українська.


Це спричинило чергову хвилю агресивної риторики на адресу України як на рівні керівництва Державної думи, так і Кремля. Мовляв, російськомовні зазнають неабияких утисків на «бандерівщині», треба терміново їх рятувати, звертатися до ПАРЄ тощо.


А секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев згадав старі пропагандистські штампи і заявив, що ухвалення Верховною Радою закону про державну мову є «русофобією» і «мовною дискримінацією», яка «поділяє єдиний народ Росії та України».


«Українська мова — єдина державна мова, статус якої закріплений у Конституції України, і порад Росії або будь-якої іншої країни світу щодо цього питання ми не потребуємо», — чітко і зрозуміло відповів Москві секретар РНБО в соцмережах.


При цьому пан Данілов нагадав, що після окупації українського Криму та розв’язання війни на частині території Луганської та Донецької областей під кураторством і за безпосередньої участi російських військ Росія для українців — країна-агресор.


І додав: «Нова історія взаємин можлива тільки після повного звільнення українських територій, видачі військових злочинців, державних зрадників, покарання винних у плануванні та здійсненні військової агресії проти нашої країни, тільки після того, як останній російський солдат покине територію України. Ми вас сюди не кликали».