Бiда «Золотого часу»: у Харкові виявили понад сотню нелегальних будинків для літніх людей

26.01.2021
Бiда «Золотого часу»: у Харкові виявили понад сотню нелегальних будинків для літніх людей

Коли держава усунулася від питань соціальних притулків, статися з ними може що завгодно і де завгодно.

Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід для чотирьох фігурантів кримінальної справи, що була порушена після пожежі у приватному будинку престарілих «Золотий час».

 

Усі вони проведуть два місяці у СІЗО без права виходу під заставу.

 

Більш м’яку форму перебування під вартою не отримала навіть директорка закладу, 43-річна Ольга Кравченко, що недавно перенесла операцію на коліні й користується наразі милицями.

 

У підсумку до СІЗО потрапили, окрім неї, 67-річний власник будинку Славік Акопян, орендар приміщення 45-річний В’ячеслав Кравченко та адміністратор закладу 34-річний Ігор Мирончук. Якщо їхню вину буде доведенo, то винуватці трагедії можуть потрапити за ґрати на вісім років.


Як відомо, під час страшної пожежі загинуло 15 людей. Ще п’ятеро потрапили до лікарні.

 

«До нас доправили чоловіка 1955 року народження. У нього 15 відсотків опіків, — повідомив завідуючий опіковим відділенням лікарні швидкої невідкладної допомоги Аслан Цогоєв. — Ще чотирьох потерпілих перевезли до токсикологічного відділення 2-ї міської лікарні, бо вони отруїлися чадним газом. Стан усіх хворих — середньої тяжкості».


Правоохоронці наразі розглядають три версії трагедії — умисний підпал, необережне поводження з електроприладами і пошкодження електромережі. Але найбільший скандал викликав той факт, що заклад працював нелегально, не маючи жодної реєстрації у державних органах влади.

 

Більше того, містом прокотилася хвиля перевірок, у ході якої знайшлося щонайменше 115 аналогічних центрів. Усі вони діяли абсолютно публічно, розміщуючи у соціальних мережах привабливу рекламу. Тож подив, який місцеві чиновники три дні поспіль демонстрували пiд час численних телевізійних ефірів, здався не надто щирим.


За даними правоохоронців, подружжя Кравченків є засновниками громадської організації, що використовувала для прикриття діяльність, пов’язану з доглядом за літніми людьми. «Золотий час» був топовою пропозицією у розділі «Хоспіс».

 

Місяць проживання тут коштував 6 тисяч гривень. Сюди також можна було помістити хвору людину на деякий час, сплачуючи 450 гривень за добу. Загалом на цьому подвір’ї зведено два будинки, які за документами належать Славіку Акопяну. В одному приміщенні діяв центр, що згорів. В іншому — заклад для реабілітації алко- та наркозалежних людей.


Після трагедії у Харкові міністр соціальної політики Марина Лазебна анонсувала численні перевірки аналогічних закладів по всіх регіонах. У свою чергу, секретар Харківської міськради Ігор Терехов запропонував створити комунальну мережу подібних хоспісів.

 

«Такі об’єкти масово виникають повсюди тому, що в суспільстві сформувався на них попит, — сказав він. — Тому ми зобов’язані на законодавчому рівні прийняти рішення для того, аби такі центри надавали допомогу, залишаючись при цьому в комунальній власності. Територіальні громади вже можуть надавати платні послуги такого рівня, дотримуючись ДБН та всіх норм безпеки».