Таке перемир'я: бойові дії на Донбасі не припиняються ні на день, Україна втрачає своїх захисників

26.01.2021

Бойові дії на фронті не припиняються ні на день — у неділю окупанти п’ять разів обстрілювали позиції українських захисників.

 

Неподалік населених пунктів Піски та Південне збройні формування Російської Федерації неодноразово відкривали вогонь у бік наших позицій із гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, противник вів вогонь iз ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї.


Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат у неділю серед українських захисників не було.


Але бойових втрат на Донбасі ЗСУ зазнали 21 січня: в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» унаслідок обстрілу з боку ворога від снайперської кулі загинув один український військовий. Це Олександр Отрєп’єв — старший матрос 36-ї бригади морської піхоти ім. контр­адмірала Михайла Білинського, що дислокується в Миколаєві.


Того ж дня морпіхи 36-ї бригади помстилися за полеглого побратима, відкривши вогонь у відповідь. Невдовзі самі окупанти визнали, що через «отвєтку» українських морпіхів зазнали втрат у живій силі: один з «іхтамнєтів» — «200»-й, інший — «300»-й.


А 23 січня в районі тимчасово окупованого н. п. Старомихайлівка вояки «ДНР» також зазнали втрат у живій силі: у своїх «пабліках» вони поскаржилися, що на їхні позиції «було скинуто вибуховий пристрій iз БПЛА».


Станом на 7-му годину ранку 25 січня вздовж всієї лінії розмежування порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Нагадаємо, що в районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Так, 23 січня представники Нацполіції України зі складу ОС зафіксували 57 адміністративних правопорушень: підрозділи поліції зведених загонів перевірили 4 тис. 287 транспортних засобiв та 4 тис. 534 особи.

 

На причетність до збройних формувань Російської Федерації до територіальних підрозділів доставили три особи.


У суботу через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідувало 357 людей, на підконтрольну Україні територію прибуло 918.


Не слід забувати й про титанічну роботу українських ДСНСників, котрі постійно займаються відновленням інфраструктури населених пунктів на Донбасі та надають допомогу місцевим мешканцям.

Зокрема, з 16 по 22 січня сили та засоби підрозділів ДСНС України зі складу Об’єднаних сил понад 30 разів залучали для очищення від ви­бухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури, у тому числі для супроводу аварійних бригад комунальних підприємств під час проведення ремонтних i профілактичних робіт на об’єктах електро- та водопостачання.


За розпорядженнями командувача об’єднаних сил піротехнічні розрахунки ДСНС обстежили майже 15 га території, вилучили та знешкодили 175 вибухонебезпечних предметів. У пунктах надання допомоги населенню, розташованих на території КПВВ, рятувальники надали допомогу, зокрема домедичну та психологічну, 35 особам.
А загалом із початку ООС надано допомогу 79 тис. 156 особам.