У Ірпені започаткували соціальний проєкт «Життя. Війна. Життя»

26.01.2021
У Ірпені започаткували соціальний проєкт «Життя. Війна. Життя»

Поранені бійці проходять реабілітацію в реабілітаційному центрі Next Step Ukraine у місті Ірпінь.

Нещодавно інформаційне агентство ITV у місті Ірпiнь на Київщині започаткувало новий соціальний проєкт «Життя. Війна. Життя».

 

У ньому представляють стислі відеоісторії українських військовослужбовців, котрі після поранення на фронті проходять реабілітацію в реабілітаційному центрі Next Step Ukraine. Центр заснували дві волонтерки Ірина Ващук і Юлія Сташків.


Майстер спорту з легкої атлетики, яка виступала в збірній України, Ірина Ващук з Ірпеня нині живе в США. Вона організувала благодійний фонд «Відродження захисників України», який проводить благодійні заходи, а також збирає благодійні внески від приватних осіб для допомоги пораненим українським бійцям.

 

Українське відділення фонду очолила подруга Ірини і теж спортсменка Юлія Сташків. Спочатку реабілітацію проводили в США. Але це дуже дорого. Тому було створено єдиний недержавний реабілітаційний центр Next Step Ukraine в Ірпені. Next step означає «наступний крок».

 

Це перший реабілітаційний центр в Україні, створений за американськими стандартами. Він є копією аналогічного центу в Лос-Анджелесі. Український центр має найсучасніше обладнання, яким користуються пацієнти з нейротравмами у США вже впродовж останніх 10 років. Українські реабілітологи пройшли курс навчання у США. Вони мають доступ до даних найновітніших розробок у сфері нейрореабілітації — досліджень провідних американських шпиталів — і регулярно проходять тренінги в США.


В ірпінському центрі людину повертають в суспільство до повноцінного життя. Тут буквально вчать людей заново ходити, чистити зуби чи навіть просто обійняти ближнього. Для здорових людей це звичайні речі, а для поранених хлопців — справжній виклик, котрий вони долають щодня.


Інформаційне агентство ITV уже зняло відеосюжети про двох захисників України, які проходять реабілітацію. Це — Олександр Прокопенко та Артур Мельник.

 

О. Прокопенко був приватним підприємцем. Із початком російської агресії його мобілізували до армії. Згадує, що їх обстріляли з російської території. Двоє побратимів Олександра загинули, а він отримав тяжке поранення. Прокопенку хотіли ампутувати руку. Але її вдалося врятувати. Зараз він проходить реабілітацію в Ірпені.

 

Артур Мельник родом із Житомирської області, із сім’ї, де було семеро дітей. Брав участь у Революції гідності, потім добровільно пішов до лав Збройних сил України. Через пів року в Луганській області отримав мінно-вибухову травму шийного відділу хребта. Зараз проходить реабілітацію.

 

Чоловіки високо оцінюють допомогу ірпінського центру і висловлюють побажання, щоб таких центрів було побільше. Тут оздоровчі заходи, проживання і харчування безплатні. А реабілітація двох бійців у США коштує стільки, скільки витрачають на місячне утримання центру в Україні. Планується організація двох таких центрів у Львові та Харкові. Потрібна допомога меценатів.