В Іспанії розкопали кришталевий кинджал віком п’ять тисяч років

21:49, 24.01.2021
В Іспанії розкопали кришталевий кинджал віком п’ять тисяч років

Кришталевий кинджал найбільш технічно складний з усіх раніше виявлених артефактів періоду доісторичної Іберії.

Археологи знайшли під час розкопок стародавній кришталевий кинджал, вік якого сягає п’яти тисяч років (датування - близько ІІІ тисячоліття до н.е.).

 

Знайшли унікальний артефакт науковці з Університету Гранади, Університету Севільї і Вищого дослідницької ради Іспанії. Сама гробниця, в якій він був знайдений, розташована в нижній частині долини Гвадалквівір (поселення Валенсіна-де-ла-Консепсьйон Кастільеха-де-Гусман).

 

Як передає Україна молода, про це повідомляє Daily Mail.

 

Зазначається, що довжина кришталевого кинджалу становить 22 см, його виявили разом з десятком наконечників для стріл та іншим спорядженням.

 

Зброя вироблена із гірського кришталю. Експерти називають кинджал найбільш технічно складним з усіх раніше виявлених артефактів періоду доісторичної Іберії. Для створення такого предмету необхідна була величезна на той час майстерність.

 

При цьому артефакт виявили далеко від копалень, де видобували гірський кришталь. Це може свідчити про його приналежність представникові тодішньої еліти, який заплатив величезну ціну за отримання матеріалу й обробку.