Українська мова стане обов’язковою мовою ЗНО у 2025 році

16:07, 24.01.2021
Українська мова стане обов’язковою мовою ЗНО у 2025 році

Українська мова стане обов'язковою при складанні ЗНО лише через 4 роки.

Українська мова як державна стане обов’язковою мовою зовнішнього незалежного оцінювання з 1 січня 2025 року.

 

Наразі ж мову при складанні іспиту для вступу до вищих навчальних закладів в Україні можна обирати.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у інтерв’ю Радіо Свобода.

 

За його словами, ЗНО потерпає від різноманітних атак.

 

«З одного боку, кажуть, що це дискримінує здобувачів освіти, вступників до українських університетів. З іншого боку, ЗНО не дає начебто об’єктивної картини знань і навичок випускників закладів освіти. Але ЗНО як обов’язкове для складання – один із критеріїв і факторів боротьби з корупцією на рівні вступу до вишів», - переконаний мовний омбудсмен.  

 

Він наголошує, що українська мова повинна бути обов’язковою для ЗНО.

 

«І сьогодні треба утверджувати ще і якість викладання, якість тестів самого ЗНО. Щоб тести ЗНО мали, крім усього іншого, високу оцінку. Бо, скажімо, вимоги до сертифікатів рівня володіння державною мовою державними службовцями відповідають європейським стандартам і рекомендаціям. Хочеться, щоб і ЗНО відповідало аналогічним критеріям. І щоб вони були чіткими, зрозумілими і прозорими», – каже пан Кремінь.

 

Як повідомляла «УМ», Тарас Кремінь вважає, що закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» є одним з найкращих серед мовних законів Європи.

 

На його думку, в Україні повинна з’явитися не тільки мовна культура, але повинні утвердитися гідність, самоповага, гордість за свій народ, за свою мову, за свою культуру.