За вбивство генерала СБУ Андрія Наумова пропонували $50 тисяч

06:40, 24.01.2021
За вбивство генерала СБУ Андрія Наумова пропонували $50 тисяч

Андрій Наумов, на якого готувався замах, є не надто публічною персоною.

Служба безпеки розкрила окремі деталі резонансного затримання полковника «Альфи» Андрія Расюка за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

 

Як інформує Україна молода, про це поінформував начальник слідчого управління ГСУ СБУ Анатолій Буліч на брифінгу.

 

За його словами, кримінальне провадження та резонансне затримання співробітника штабу антитерористичного центру 22 січня за підозрою в підготовці вбивства бригадного генерала Наумова не є "розбірками" і переділом сфер впливу.

 

Кримінальне провадження не є якимись розбірками між співробітниками СБУ, а є безпосереднім запобіганням вчиненню тяжкого злочину. У справі не йде мова про якийсь ефемерний перерозподіл сфер впливу або фінансових потоків, як пишуть у ЗМІ", - акцентує пан Буліч.

 

Він повідомив, що, за даними слідства, організатор замаху запропонував 50 тисяч доларів за вчинення злочину, злочин планувався у змові декількох осіб.

 

"Збір даних проходив протягом тривалого часу... Слідчі СБУ встановили, що мала місце змова кількох осіб, ними був розроблений чіткий план скоєння злочину, організатор для цього підшукував виконавця і запропонував за виконання зазначеного злочину $50 000", - каже Анатолій Булич.

 

Він також розповів, що затриманий співробітник Штабу антитерористичного центру при СБУ є одним з організаторів злочину. Затримання було проведено саме у той момент, коли було достатнього доказів планування злочину.

 

Слідчий наголошує, що не відповідають дійсності будь-які чутки про те, що нібито хтось втік в наручниках з місця затримання.

 

На запитання журналістів, яке ж тоді відношення до резонансної справи має колишній перший заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний (за неофіційними даними саме йому нібито вдалося втекти у кайданках), Буліч зазначив, що процесуальні норми поки що не дозволяють оприлюднювати цю інформацію.

 

Утім, він запевнив, що найближчим часом представники СБУ проведуть окремий брифінг, де нададуть нові матеріали відносно розслідування, зокрема і по цьому питанню також.

 

Разом з тим, в.о. начальника відділу Офісу Генпрокурора Андрій Лисокобилка повідомив, що затриманому (полковнику Расюку – Ред.) наразі оголошено про підозру за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28 та ст. 348 Кримінального кодексу України. За його словами, передбачене законом покарання за цими статтями – позбавлення волі на строк від 9 до 15 років або довічне позбавлення волі.

 

Як повідомляла «УМ», раніше стало відомо, що полковник спецпідрозділу СБУ "Альфа" Андрій Расюк затриманий за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова на замовлення колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. Це нібито пов'язано із корупційними розбірками між колишніми і нинішними представниками керівництва СБУ.

 

Пізніше Служба безпеки України підтвердила інформацію про затримання свого діючого працівника і попередження вбивства співробітника спецслужби.

 

23 січня Шевченківський районний суд Києва арештував Расюка на 60 діб без можливості внесення застави.

 

За даними журналістських розслідувань, бригадний генерал СБУ Андрій Наумов оформляє елітну нерухомість і авто на матір і цивільну дружину.