У ЄС занепокоєні масовими затриманнями учасників акцій на підтримку Навального

21:43, 23.01.2021
У ЄС занепокоєні масовими затриманнями учасників акцій на підтримку Навального

Кадри масового придушення мирних акцій протесту на підтримку Олексія Навального в Росії вразили лідерів Європи.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу обговорять ситуацію в Росії та свої подальші кроки щодо реагування на масові і жорсткі затримання поліцією учасників акцій на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального.

 

Наразі ж занепокоєння з приводу подій в найбільших містах Росії, де відбулися акції протесту під гаслом «Свободу Навальному!», висловив лише високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, передає Україна молода в суботу.

 

«З тривогою спостерігаю за розвитком подій у Росії. Я шкодую про масові затримання, непропорційне застосування сили, відключення інтернету і телефонного зв'язку", - заявив пан Боррель.

 

Тоді як президент Литви Гітанас Науседа жорстко розкритикував брутальне придушення мирних акцій протесту.

 

"Литва рішуче засуджує жорстокі арешти мирних демонстрантів, які підтримують Навального в Росії. Відмова в праві на політичну опозицію - це повернення до сталінської епохи. Незаконно затримані учасники протесту, в тому числі дружина Навального, повинні бути негайно звільнені", - наголосив пан Науседа.

 

 

Зауважимо, що станом на 21.30 по всій Росії, а також в окупованому нею Криму, продовжувалися розгони демонстрацій і затримання їхніх учасників.

 

Російський правозахисний портал «ОВД-Инфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту в Росії, посилаючись на дані із понад сотні міст, інформує, що на цей час має дані про 2250 затриманих.

 

І ці дані не повні, зокрема й через те, що в великих містах є зриви в роботі мобільного зв’язку й інтернету, а також через те, що протистояння на цей час іще тривають.

 

 

Як повідомляла «УМ», під час акції протесту в Москві було затримано Юлію Навальну – дружину арештованого опозиціонера. Щоправда через кілька годин її відпустили без пояснення причин.

 

Російські силовики з самого ранку 23 січня почали жорстко затримувати та бити учасників мітингів під гаслом «Свободу Навальному!», які були заплановані опозицією по всій країні.