У Мукачеві оновлять на гербі міста зображення Святого Мартина

13:27, 23.01.2021
У Мукачеві оновлять на гербі міста зображення Святого Мартина

Пам'ятник Святому Мартину в центрі Мукачева.

Мукачівська міська рада вирішила оновити герб міста, зокрема, змінити зображення Святого Мартина на гербі найбільшого міста Закарпаття.

 

Оновлення герба відбудеться в рамках запланованого розроблення брендбуку Мукачева відповідно до програми розвитку туристичної галузі: так, вже до травня представники громади мають затвердити бренд міста.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує сайт Мукачівської міськради.

 

У мерії пояснюють, що брендбук від англ. brandbook — це опис основних елементів ідентичності та атрибутів бренду (суть, позиція, місія, філософія, цінності, індивідуальність). Задачею документу є систематизація всіх ідеологічних елементів бренду, створення комплексної сформованої картини бренду, а також детальних рекомендацій по його використанню, щоб сформувати уявлення бренду у людей.

 

«У рамках цього процесу ми щовівторка будемо інформувати вас про символіку громади, її історію та необхідність створення та просування туристичного бренду Мукачівської міської ТГ», - наголошують у міській раді.

 

На гербі Мукачева зображений Святий Мартин, при цьому, нинішній варіант  відсилається до давнього герба міста, де святий зображений єпископом: перша згадка безпосереднього використання зображення святого знаходиться у грамоті Угорської королеви Єлизавети Боснійської від 22 травня 1376 р.

 

 

Тоді як на печатці Мукачева 1630 року Святий Мартин зображений у повний зріст, з пастирським посохом у лівій руці. 

 

Варто зазначити, що сучасний герб, затверджений рішенням Мукачівської міськради від 13 серпня 1998 року, ґрунтується  саме на найстаріших варіаціях печаток міста.

 

Нині ж чиновники хочуть повернутися до більш пізнього зображення святого — де він зображений як вершник. Цей герб Мукачева із зображенням Святого Мартина на коні використовувався з 1844 року. Тоді Мукачево стало транспортно-логістичним центром Австро-Угорської імперії.

 

 

«Це збільшить впізнаваність Мукачева та додасть туристичної привабливості місту, повідомив радник міського голови з питань туризму Олександр Шершун у коментарі Укрінформу. Мовляв, місто знову має амбіцію стати транспортним вузлом регіону.

 

Розробляти бренд Мукачева буде компанія, яка виграє в оголошеному для цього тендері. А зображення Святого Мартина для нового герба міста затвердить геральдична комісія та згодом депутати на сесії.

 

Як повідомляла "УМ", всі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов скасовано на Закарпатті.