Сервіс українською: у Росії обурились і назвали це «утисками російськомовних»

22.01.2021
Сервіс українською: у Росії обурились і назвали це «утисками російськомовних»

Сервіс українською. За лічені дні дії закону про обслуговування українською мовою до офісу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло близько сотні звернень.

 

Найбільше скарг — із Києва, Львова, Харкова та Одеси. Мовний омбудсмен Тарас Кремінь припускає, що кількість звернень значно зросте після закінчення локдауну, коли відкриють заклади громадського харчування.

 

«Упродовж 16-18 січня на адресу Уповноваженого надійшло близько 100 звернень. Здебільшого це порушення, що стосуються сфери обслуговування споживачів, десь третина. Є зауваження до сайтів, інтернет-магазинів. До сайтів це щодо того, що стартова сторінка подається не українською мовою або взагалі немає української версії» — заявив Тарас Кремінь.

 

Якщо вас відмовляються обслуговувати державною, потрібно звернутися до адміністратора чи керівника закладу. Якщо ж ви помітили, що сайт не має української мови, ви маєте звернутися до власника, адміністратора ресурсу і попросити це змінити.

 

Також споживач може поскаржитися Уповноваженому із захисту державної мови. За порушення мовної норми спочатку робитимуть попередження та вимагатимуть за місяць виправити ситуацію. Якщо протягом року персонал закладу продовжить ігнорувати українську — тоді передбачений штраф від 5 до майже 7 тисяч гривень.


Сфера обслуговування повністю перейшла на українську з 16 січня. Спілкуватися з клієнтом чи покупцем персонал повинен українською.

 

Перейти на іншу мову можна тільки на прохання відвідувача. Всю інформацію про свою продукцію виробники також повинні надавати тільки державною мовою. Однак ці дані можуть дублюватися й іншою мовою.


Тим часом у російській Держдумі відреагували на нововведення у мовному законодавстві України. Москва засудила перехід нашої сфери послуг на українську мову.

 

Нововведення у Кремлі вважають «гонінням» на російську мову. Там ухвалили постанову, якою засуджують такі дії в Україні.

 

«Державна Дума вважає неприпустимими заборони і гоніння на російську та інші мови, які здійснюються в Україні під приводом захисту державної української мови. Депутати Держ­думи вимагають від влади України зупинити «цю порочну практику» і чекають від ООН, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи, Парламентської Асамблеї Ради Європи, парламентів інших країн її засудження», — йдеться у заяві.

 

Російські парламентарії також вважають, що норма українського законодавства, що набрала чинності, суперечить Конституції України, яка гарантує «вільний розвиток, використання і захист російської мови».


Один з авторів мовного закону Микола Княжицький заявив, що це не вперше російська сторона втручається у мовне законодавство України, і така практика, на жаль, притаманна Кремлю.