Стратегію деокупації Криму у РНБО можуть ухвалити до кінця лютого - Джапарова

12:48, 21.01.2021
Стратегію деокупації Криму у РНБО можуть ухвалити до кінця лютого - Джапарова

Саміт "Кримської платформи" відбудеться 23 серпня 2021 року.

 

Міністерство закордонних справ України спільно з Постійним представництвом президента України в АРК направили на розгляд Ради національної безпеки і оборони стратегію деокупацію Криму.

 

Як інформує УМ, про це повідомила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джеппарова під час комітетських слухань у Верховній Рад, інформує "Радіо Свобода".

 

"Коли ми тільки починали розробляти архітектуру і бачення "Кримської платформи", ми разом з постійним представництвом президента в Криму ініціювали розробку своїх частин стратегії деокупації. Синхронізуючись з урядом і профільним міністерством тимчасово окупованих територій, ми відправили на розгляд РНБО", -  сказала вона.

 

Джапарова додала, що під час тематичного засідання РНБО 26 лютого очікується ухвалення стратегії.

 

Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський 20 жовтня заявив, що мир на Донбасі та деокупація Криму є його пріоритетами. Він нагадав про створення «Кримської платформи», яка працюватиме щодо питання деокупації півострова. На думку голови держави, «поки Крим залишається окупованим, а українці і кримські татари регулярно там переслідуються, світ не повинен забувати про Крим».

 

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що отримав запевнення лідерів Європейського союзу в тому, що ЄС готовий приєднатися до платформи з деокупації Криму.

 

У жовтні 2020 року про свою зацікавленість в цьому переговорному процесі заявила Польща. Офіційний Київ також очікує приєднання до платформи з деокупації Криму Туреччини, Малайзії, Словаччини, Великої Британії та інших країн.

 

У Кремлі неодноразово вказували на те, що питання Криму закрите, і Росія не має наміру включати його в міжнародні переговори.

 

Платформу з деокупації Криму запустять на саміті Східного партнерства, де зберуться світові лідери, а також представники різних міжнародних організацій. Захід має відбутися 23 серпня 2021 року.

 

Платформа матиме міжурядові, міжпарламентські та експертні напрямки. Консолідовано вони розроблятимуть заходи з повернення Криму до складу України.
В межах Кримської платформи також намагатимуться обмежити можливості для "російського свавілля в Криму".