Держдума Росії поскаржиться в ПАРЄ через українізацію сфери обслуговування

17:36, 19.01.2021
Держдума Росії поскаржиться в ПАРЄ через українізацію сфери обслуговування

Голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін відверто втрутився у справи України щодо мовного питання.

Голова Державної Думи Російської Федерації В’ячеслав Володін доручив відомому українофобу, голові Комітету у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Костянтину Затуліну розробити проєкти заяв про обмеження і утиски російськомовних громадян в Україні.

 

Із відповідними заявами Держдума планує звернутися до ПАРЄ щодо утисків російськомовних громадян в Україні у зв’язку з переходом сфери обслуговування на українську мову.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Володін заявив під час пленарного засідання Думи у вівторок.

 

Як повідомляє офіційний сайт Держдуми РФ, при цьому, керівнику делегації Федеральних Зборів РФ в ПАРЄ Петру Толстому доручили порушити це питання під час поїздки російської делегації до асамблеї.

 

«А з огляду на майбутню поїздку нашої делегації, доручимо Петру Олеговичу Толстому, керівнику делегації Федеральних зборів РФ в ПАРЄ підняти це питання на майданчику ПАРЄ з тим, щоб наші колеги — європейські парламентарії — обговорили питання, пов’язане з правами людини в Україні», — додав спікер Володін.

 

На його думку, в Україні відбувається «порушення основних прав» російськомовного населення. «Право на вивчення рідної мови (мається на увазі виключно російська – Ред.) має бути і потрібно його захищати», - заявив Володін.

 

Як повідомляла «УМ», 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Відповідно до неї, в Україні єдиною державною мовою, у тому числі, в сфері обслуговування, визначається українська. Нею повинні обслуговувати у всіх органах державної влади, закладах торгівлі і харчування, спортивних закладах тощо

 

До речі, з 16 по 18 січня на адресу Уповноваженого з захисту державної мови Тараса Креміня надійшло близько 100 скарг щодо обслуговування українською мовою, в основному з Києва, Львова, Харкова та Одеси. Третина скарг стосувалися сфери обслуговування споживачів.

 

Український кінорежисер і сценарист Тарас Ткаченко змушений був звернутися до поліції через те, що невідома жінка ледь не спустила двох псів бійцівської породи на його дружину і трирічного сина коли почула українську мову в парку Національного університету в Києві.