Фінансування держбюджету МФВ має припинитись до 2023 року

13:01, 19.01.2021
Фінансування держбюджету МФВ має припинитись до 2023 року

Наразі МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту.

У Міністерстві фінансів вважають, що пряме фінансування Держбюджету Міжнародним валютним фондом має припинитися до 2023 року. Наразі МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту.

 

У Мінфіні хочуть, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв'ю Der Standard заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

 

"Пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби ми могли позичати гроші на ринкових умовах і знову ставати незалежними відносно своїх запозичень", - наголосив міністр.

 

Він зазначив, що Україна "все ще залежить від хороших новин від МВФ у 2021 році", аби продовжувати співпрацювати з ЄС і Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними процентними ставками.

 


Як повідомляла УМ, з 1 січня 2021 року в Україні зросла ціна за розподіл газу. Відповідні зміни наприкінці 2020 року ухвалив тарифний регулятор.

 

Через це у Полтаві, Миколаєві, Харкові та Кривому Розі 10 січня люди вийшли на протест. Вони вимагали повернення старих тарифів.

 

11 січня на акції протесту вийшли також жителі Львова, Івано-Франківська, Херсона, Кропивницького та Чернівців та деяких інших міст.

 

Нагадаємо, що Кабмін запроваджує державне регулювання ціни на газ на період карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону, пропонована ціна - на рівні 6,99 грн за куб.м

 

Кабмін на позачерговому засіданні 18 січня прийняв постанову про зниження тарифу на газ для населення.


У МВФ наголосили, що Україна в меморандумі з Фондом взяла на себе зобов'язання щодо тарифів на ринку природного газу та висловили занепокоєння щодо зміни цін.