Генетик Оксана Півень: Закриття бібліотек – це якесь дикунство

08:08, 18.01.2021
Генетик Оксана Півень: Закриття бібліотек – це якесь дикунство

Доктор біологічних наук Оксана Півень з донькою люблять читати.

Триває зорганізована «Україною молодою» кампанія підтримки відомими людьми і лідерами думок існування закладів культури, над якими нависла реальна загроза ліквідації за наказами місцевої влади у районах і селах.

 

Серед захисників бібліотек Оксана Півень, генетик, доктор біологічних наук, працює в  Інституті молекулярної біології і генетики, яка навіть у світі гаджетів не зраджує «живій» книзі:

 

-  «Храм знань», можливо, звучить як кліше, проте не для мене. З дитинства книги були частиною мого життя, у батьків була непогана бібліотека, для мене вони збирали окрему, «дитячу». До слова, у радянські часи, та ще у селі (я росла в с. Осипенко Бердянського раойну, на Запоріжжі) це був надскладний квест – сформувати домашню бібліотеку.

 

Сільська бібліотека з її каталогами, стелажами, запахом друкарської фарби – то був світ, сповнений пригод, куди ми з подружками заходили після уроків, інколи голодні, але звідки несила була вийти, доки не дочитаємо новеньку книгу про динозаврів.

 

Навіть тепер, у світі гаджетів, я не зрадила «живій» книзі, все ж таки її сприймаю краще, ніж електронну, хоч вона і є «менш раціональною» з огляду на економію місця та простору. Втім, звісно, майже всю спеціальну наукову літературу з генетики, молекулярної біології, генної інженерії, розвитку та функціонування серця читаю в електронному вигляді.

 

Однак і нині на почесному місці важкі та масивні класики: «Гени» авторства Бенджаміна Льюіна, науково популярні «Егоїстичний ген» Річарда Доккінза та «Ген. Надзвичайна історія» Сіддгартха Мукерджи, поруч зі свіженькими виданням Principles and Techniques of Biochemistry and Molecular Biology by Wilson and Walker’s.

 

Зараз як «молода мама» я знову переживаю етап захоплення дитячим чтивом, перечитала «Тореодори з Васюківки»  Всеволода Нестайка, читаю з молодшою донькою казки та віршики. 

 

Важко повірити, що сьогодні в країні постає питання про закриття бібліотек, зокрема, у селах та малих містах. Це просто якесь дикунство! Не варто забувати, що читання книжки сприяє розвитку уявного мислення у дитини, формуванню нових нейронних зв’язків. Коли діти читають, вони мислять, уявляють образи героїв, малюють уявний світ, де живуть персонажі, відчувають разом із ними. Жодна екранізація чи  мультфільм не замінять цього.

 

Як повідомляла «УМ», 15-річна активістка, учасниця і переможниця  багатьох літературних конкурсів Аліна Шевченко з міста Олександрія намагається самотужки врятувати районну бібліотеку імені Дмитра Чижевського від ліквідації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Телеведучий Олег Панюта: Вимагайте від чиновників не чіпати бібліотеки

 

Журналістка за освітою, письменниця Тетяна Череп-Пероганич вважає, що людям потрібне спілкування в бібліотеках, тому також приєдналася до зорганізованої «Україною молодою» підтримки відомими людьми і лідерами думок існування закладів культури, над якими нависла реальна загроза ліквідації.

 

Ексміністр культури Ігор Ліховий нагадує, що за часів президенства Віктора Ющенка, за кошти держбюджету було закуплено для бібліотек книг вітчизняних видавців на рекордну суму — еквівалентну п'яти мільйонам доларів.