Майя Санду хоче провести експертизу Дністра для українських електростанцій

21:35, 13.01.2021
Майя Санду хоче провести експертизу Дністра для українських електростанцій

Майя Санду детально говорила із Володимиром Зеленським про електростанції на Дністрі. (Фото Офісу президента)

Президентка Молдови Майя Санду звернеться до Євросоюзу з проханням провести повну експертизу ситуації на річці Дністер під час офіційного візиту в Брюссель, який відбудеться через кілька днів.

 

Експертиза річки потрібна з урахуванням намірів української влади побудувати на Дністрі кілька електростанцій.

 

Як повідомляє Україна молода, про пані Санду заявила під час пресконференції за підсумками свого першого закордонного візиту до України, яку вона скликала після повернення з Києва у Кишиневі в середу.

 

За словами президентки Молдови, у Києві вона детально обговорила це питання з Володимиром Зеленським.

 

 

«Є повне розуміння в необхідності дотримання екологічних норм, щоб не піддавати ризику близько семи мільйонів громадян Молдови та України, які проживають в басейні річки Дністер. Річка забезпечує нас питною водою, ми повинні зберегти це і для наступних поколінь», — розповіла Майя Санду.

 

І зауважила, що наразі перспективи спорудження електростанцій на Дністрі обговорюють робочі групи урядів двох країн. Але остаточне рішення може бути ухвалене тільки з урахуванням результатів експертизи, яку проведуть фахівці Євросоюзу.

 

Варто зазначити, що українська влада протягом декількох останніх років заявляє про намір побудувати на річці Дністер, в районі міста Новодністровськ шість сучасних електростанцій, які доповнять вже існуючий в цьому районі великий гідровузол.

 

Водночас молдовські екологи стверджують, що таке будівництво може призвести до обміління річки, руйнування екосистеми, а також зникнення флори і фауни. Крім того, це створить загрози в забезпеченні водою низці населених пунктів, включаючи Кишинів і Одесу.

 

Дністровська ГАЕС — одна з найбільших у світі гідроакумулюючих електростанцій. Побудована в Україні на річці Дністер, вона виробляє електроенергію у той час, коли у ній є потреба, і накопичує тимчасово надлишкову енергію, закачуючи воду у спеціальні резервуари.

 

Як повідомляла УМ, під час зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві 12 січня Майя Санду розпочала свою промову українською мовою.

 

Тоді як Зеленський наголосив, що Санду не боїться називати Крим українським .