НАТО високо цінує партнерство з Україною і Грузією – Столтенберг

22:14, 02.12.2020
НАТО високо цінує партнерство з Україною і Грузією – Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Грузія і Україна є важливими партнерами НАТО.

Північноатлантичний альянс продовжить нарощувати практичну допомогу Україні і Грузії у сфері безпеки та оборонних реформах, оскільки високо цінує партнерство з обома країнами.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-союзниць Альянсу в середу ввечері.

 

«Грузія і Україна є важливими партнерами НАТО, вони роблять важливий внесок у наші місії. Сьогодні ми підтвердили підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії і України, обговорили їхні програми реформ та будемо нарощувати практичну підтримку. НАТО і Грузія ухвалили суттєвий пакет співпраці. Демонструючи політичну підтримку, міністри погодилися надати допомогу у оцінці регіональної ситуації та зміцнити діалог з обома країнами», - наголосив пан Столтенберг.

 

За словами керівника Альянсу, сьогодні до зустрічі міністрів НАТО приєдналися керівники зовнішньополітичних відомств Грузії та України.

 

«Ми обговорили безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні, яка має стратегічну важливість. Росія продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії і України, вона продовжує військове нарощування у Криму та збільшує чисельність сил у регіоні Чорного моря. НАТО відповідає зміцненням своєї присутності на суходолі, на морі та у повітрі», - зауважив Столтенберг.

 

І нагадав, що минулого тижня літаки НАТО проводили спільне тренування з есмінцем США «Дональд Кук» у Чорному морі. Це є частиною зусиль НАТО із збільшення присутності у регіоні, яке триває вже кілька років.

 

Велику роль у цьому відіграють прибережнідержави-країни Альянсу: Туреччина, Болгарія і Румунія. За словами генсека, сили НАТО у цьому регіоні мають високу готовність. Альянс підтримує присутність у Румунії та проводить інші заходи, такі як повітряне патрулювання.

 

«У цьому регіоні у нас є два важливі партнери – Грузія і Україна. Ми працюємо разом з ними, маємо більше відвідування портів, більше тренувань, допомагаємо їм у розбудові спроможностей та оборонних інституцій. Частина цієї роботи відбувається під егідою НАТО, але Альянс також заохочує країни-союзниці надавати допомогу на двосторонньому рівні. Кілька країн, наприклад Канада і США, надають таку допомогу на двосторонньому рівні, яка є важливою для обох країн та для підтримки зусиль НАТО у цьому регіоні», - сказав генсек НАТО.

 

За його словами, сьогоднішнє послання з боку НАТО «було дуже чітким: союзники готові нарощувати зусилля в різних сферах, у наданні практичної підтримки Україні і Грузії».

 

Як повідомляла «УМ», Північноатлантичний альянс не буде посередником для вирішення суперечки між Угорщиною і Україною через обшуки СБУ на Закарпатті, в ході яких була виявлена сепаратистська література про «Велику Угорщину».