Вселенський патріарх Варфоломій: Голодомор – диявольський проєкт Сталіна

13:45, 29.11.2020
Вселенський патріарх Варфоломій: Голодомор – диявольський проєкт Сталіна

Варфоломій відслужив панихиду за загиблими в День пам’яті жертв голодоморів та прочитав проповідь.

Вселенський патріарх Варфоломій вважає Голодомор 1932-1933 років в Україні однією з найбільш трагічних подій в історії людства.

 

Як інформує Україна молода, Варфоломій відслужив панихиду за загиблими в День пам’яті жертв голодоморів 28 листопада та прочитав проповідь.

 

Текст проповіді Варфоломія оприлюднило Генеральне консульство України в Стамбулі, де розташована резиденція патріарха.

 

«Український термін «Голодомор» підкреслює рукотворний голод, диявольський проєкт сталінської системи, метою якого був добре спланований геноцид зокрема віруючих людей, аби викорінити християнську віру та православної церкви у той час, коли, як це не парадоксально, люди мирно збирали рясний врожай. Поки люди вмирали від голоду, радянський режим експортував їхні врожаї світу, таким чином лицемірно прикидаючись процвітаючою країною», – йдеться в тексті проповіді.

 

Варфоломій закликав не забувати подій Голодомору, а навпаки – засуджувати його, «аби така жорстокість не повторювалася в історії людства».

 

Патріарх вказав на те, що Святий і Великий Собор Православної Церкви відкидає дискримінацію за ознакою кольору шкіри, релігії, раси, статі, етнічного походження чи мови. Він згадав, що в час, коли згадують жертв Голодомору, світ страждає також від пандемії коронавірусу, від якої померло понад мільйона людей.

 

«Нехай Воскреслий Господь дасть вічний спокій мільйонам праведних душ, які померли в надії на воскресіння внаслідок диявольського Голодомору, а також внаслідок нинішньої трагічної пандемії, і нехай їхня віра, а також випробування, які їм випали, заохочують і спонукають нас викорінювати будь-який вид дискримінації, несправедливості, насильства та голоду з нашого світу, роблячи його кращим, очікуючи побачити «Царство Боже, що прийде з владою. Амінь!» – підсумував Варфоломій.

 

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

 

Як повідомляла «УМ», предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив панахиду на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».

 

В Україні щороку в четверту суботу листопада відзначається День пам'яті жертв Голодоморів.

 

Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах через пандемію  коронавірусу. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті померлих з голоду.

 

Третій президент України Віктор Ющенко закликав «ретельно віднайти і зберегти знання про кожну жертву Великого голоду».