Джастін Трюдо про Голодомор: українці вистояли

19:49, 28.11.2020
Джастін Трюдо про Голодомор: українці вистояли

Прем'єр-міністр Канади Джастін зробив сильну заяву у День пам’яті жертв голодоморів.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав співвітчизників вшанувати жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідну заяву Трюдо зробив у День пам’яті жертв голодоморів.

 

"З 1932 по 1933 рік тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна створив в Україні жахливий голод - геноцид, покликаний зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності. Мільйони померли від голоду, багато хто з них діти, інші були заарештовані, депортовані або страчені в рамках цієї жорстокої кампанії", - заявив Джастін Трюдо.

 

Перед обличчям такої жорстокості українці вистояли, підкреслив канадський прем’єр:

 

"Вони твердо трималися своєї мови і своєї культури, не дивлячись на всі спроби режиму придушувати і переслідувати їх. У 1991 році, після більш ніж півстоліття радянського гніту і правління, Україна проголосила незалежність".

 

За його словами, протягом десятиліть зловісна реальність Голодомору заперечувалася, а страждання українців були приховані від світу.

 

"Ми зобов'язані пам'ятати історії загиблих і постраждалих сімей. Ми повинні прийняти ці суворі істини і взяти на себе зобов'язання завжди діяти, коли права людини перебувають під загрозою. У цю похмуру річницю я закликаю всіх канадців вшанувати пам'ять жертв Голодомору і визнати той внесок, який українські канадці внесли в побудову кращої країни для всіх нас. Я також підтверджую непохитну підтримку Канадою вільної і незалежної України", - йдеться у заяві прем’єр-міністра Канади.

 

Посол Європейського Союз в Україні Матті Маасікас у День пам’яті голодоморів заявив, що сталінський режим убив мільйони ні в чому невинних українців.

 

Як повідомляла «УМ», предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив панахиду на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».

 

В Україні щороку в четверту суботу листопада відзначається День пам'яті жертв Голодоморів.

 

Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах через пандемію  коронавірусу. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті померлих з голоду.

 

Третій президент України Віктор Ющенко закликав «ретельно віднайти і зберегти знання про кожну жертву Великого голоду».