Будинок профспілок у Києві заарештували перед акцією ФОПів

14:59, 26.11.2020
Будинок профспілок у Києві заарештували перед акцією ФОПів

У Федерації профспілок наполягають на тому, що держава намагається тиснути на профспілки через суд.

Печерський районний суд Києва 3 листопада заарештував Будинок профспілок та іншу нерухомість Федерації профспілок України

 

Як інформує УМ, про це йдеться у рішенні суду. Відповідне клопотання подав прокурор Офісу генпрокурора. 

 

Як вказано у документі, досудове розслідування встановило, що службові особи Федерації профспілок та інші суб’єкти господарської діяльності привласнили ряд об’єктів державної нерухомості в особливо великих розмірах.

 

Суд взяв до уваги результати досудового розслідування. Відповідно до нього, службові особи ФПУ привласнили низку об'єктів держнерухомості в особливо великих розмірах.

 

У суді додають, що на засідання слідчий і прокурор на з'явилися. Водночас прокурор подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності та зазначив, що клопотання підтримує в повному обсязі.

 

Також засідання не відвідали підозрюваний, його захисник і інший власник майна. Але вони мають право подати апеляцію.

 

Зрештою слідчий суддя все ж розглянув клопотання про арешт майна. Саме ж майно до суду тимчасово не вилучали.

 

Речовими доказами в цій справі є матеріальні об'єкти, зокрема гроші, цінності та інші речі, набуті злочинним шляхом.

 

Додамо, що вищезазначене рішення суду оприлюднили 23 листопада – за тиждень до анонсованих спільних акцій протесту за участю профспілок і ФОПів.

 

У Федерації профспілок наполягають на тому, що держава намагається тиснути на профспілки через суд. Також тут вважають, що справа стосується грального бізнесу. Про це повідомляє UBR.

 

"Тут розміщено сам апарат, усі центральні комітети. Дійсно, з огляду на легалізацію грального бізнесу в Україні, можна припустити, що в Будинку профспілок можуть розташувати казино. Це центральна частина столиці, тут створено всі умови", - зауважив керівник департаменту корпоративних прав та майна ФПУ Дмитро Довганенко, передає 24 канал.

 

Він переконує, організація використовує будинок не для заробітку. Більше того, ФПУ реставрувала його за власний кошт.


Також Довганенко наголосив на арешті інших об'єктів нерухомості профспілок. 

 

"Це низка об'єктів санаторно-курортних установ. Це і "Санаторій Горького", санаторій "Дубки", "Жовтень". Щодо цих об'єктів були судові дебати. Кілька років суд хотів відновити право власності за державою. Усі спори дійшли до Верховного суду, який попереднім інстанціям відмовив", – зазначив представник ФПУ.

 

Довганенко припускає, що рішення Печерського суду ухвалили в контексті майбутніх масових акцій протесту підприємців і профспілок. За його словами, вони є головною причиною судового арешту.

 

Правоохоронці закликали ФОПів припинити штурм Ради: погрожують покараннями

 

"Це зроблено для того, щоб тиснути на профспілки з допомогою прав власності. Без офісних приміщень ми просто не зможемо здійснювати свою діяльність. Але ми плануємо та будемо планувати акції протесту", – підсумував він.

 

Як повідомляла УМ, серед арештованих об'єктів нерухомості будинок Профспілок на Майдані Незалежності в Києві, міжнародний центр культури й мистецтв – Жовтневий палац у Києві, ресторанний комплекс на Трухановому острові в Києві, будівля у Києві на Контрактовій площі, 10, учбово-спортивна база "Святошин" (теж Київ), санаторій "Жовтень" у Конча-Заспі, санаторії в Ірпені, Одесі, Куяльнику.

 

Нагадаємо, напередодні представники "За майбутнього" та "Батьківщини" говорили, що зареєструють проєкт постанови щодо звільнення Гетманцева, якщо Рада не ухвалить рішення про відтермінування касових апаратів для ФОПів. І Рада таки провалила цей законопроєкт.

 

Закони про застосування касових апаратів у сферах торгівлі, харчування та послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі 17 жовтня підписав президент Володимир Зеленський.

 

Вони запроваджують з 1 січня 2020 року обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, що працюють у сферах торгівлі та харчування.

 

Разом з цим, передбачається, що підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон, планшет чи комп’ютер  відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.

 

Водночас у листопаді депутати хотіли відтермінувати запровадження в Україні обов'язкових касових апаратів для ФОПів. Зазначали, що через пандемію малий та середній бізнес потерпає. Однак голосування у Раді провалили.

 

  •