Росія хоче особливого статусу Донбасу на 50 років – Чернєв

10:59, 25.11.2020
Росія хоче особливого статусу Донбасу на 50 років – Чернєв

Росія знову зриває переговори у Мінську.

Російська сторона знову зриває переговори в Мінську. Тепер вони хочуть змін до Конституції та особливого статусу Донбасу на 50 років. У "Слузі народу" заявили, що мінський та нормандський формати недієві, однак боротьбу не можна зупиняти.

 

Ситуацію щодо перемовин з Росією, а також вимог окупантів по Донбасу прокоментував у фейсбуці нардеп від "Слуги народу", голова постійної делегації Ради в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

 

За його словами, Росія знову зриває переговори у Мінську. І це вчергове свідчить про те, що мінський формат не здатен вирішити проблему Донбасу, як і нормандський. Чернєв наголосив, що наразі вони не діють, як не давали результатів протягом минулих 6 років.

 

Нардеп наголосив, що навіть план Кравчука, який дехто вважав надто поступливим, вони теж відкинули.

 

"Росіяни тепер хочуть змін до Конституції, вибори до повернення кордону та особливий статус Донбасу на 50 років. Що б ми їм не запропонували, вони завжди висунуть нам неприйнятні умови та звинуватять у неготовності до переговорів", - заявив Чернєв.

 

Він додав, що мирним шляхом повернути Донбас Україна не зможе ніколи. Адже не було ще в історії випадку, коли б Росія добровільно повернула комусь хоч клаптик загарбаної землі.


Крім того, Росія розуміє: якщо Україна поверне Донбас, то одразу перейде до теми Криму. Тому, переконаний Чернєв, вони будуть вигадувати все нові й нові причини, щоб не виконувати жодних домовленостей, і чекатимуть на новий шанс знищити Україну.


Однак нардеп вважає, що попри недієздатність мінського формату, переговори з окупантом не слід припиняти.

 

Така українська позиція виявлятиме небажання Кремля досягати миру. А це підстави для додаткових санкцій, які в умовах пандемії мають відчутніший ефект.

 

Як повідомляла УМ, для припинення війни на Донбасі українська делегація в ТКГ розробила "План дій по Донбасу".

 

  "План спільних кроків"  - це документ, напрацьований Україною, що містить пропозицію про повне припинення конфлікту та демілітаризацію окупованих районів Донеччини і Луганщини.

 

Тобто йдеться про те, що всі незаконні збройні формування бойовиків мають бути виведені з цієї території. Ба більше – вони мають бути розпущені. Це пропонують зробити на початку 2021 року.

 

Після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність.

 

У "Плані спільних кроків", які українська сторона підготувала для ТКГ, мовиться, що обмін полоненими з Росією має відбутися не пізніше 15 грудня.

 

Якщо усі ці пропозиції російська сторона погодиться виконати, Україна готова призначити місцеві вибори на Донбасі на 31 березня 2021 року.

 

10 листопада українська делегація у ТКГ пояснила слова Кравчука про відповідальність бійців ЗСУ.