Атака на Музей Революції гідності та провадження щодо «державного перевороту»: чому це не збіг

24.11.2020

У понеділок 23 листопада поліція прийшла з перевіркою до Музею Революції гідності.

 

«Слідство має встановити, чи справді розкрадалися гроші» — так в офісі президента відреагували на обшуки в Музеї Революції гідності напередодні Дня Гідності та Свободи.

 

В СБУ та столичній прокуратурі пояснили: підозрюють посадовців Музею Революції гідності у розкраданні грошей. Мовляв, керівництво закладу уклало договори з підрядниками майже на 150 мільйонів гривень, заплативши 80 відсотків суми. Однак, за даними правоохоронців, роботи не проводились.
    

Нагадаємо, найкращий проєкт меморіалу, який мали побудувати в центрі Києва, обрали ще в лютому 2018 року. Відповідно до проєкту, меморіальний комплекс повинен був складатися з двох частин. З боку майдану Незалежності і Хрещатика має височіти меморіальна стела, яка аркою врізатиметься в пагорб.

 

Вона складатиметься зі 107 плит з іменами кожного з Героїв Небесної сотні — які становитимуть суцільну стіну. А міст над алеєю Героїв Небесної сотні стане умовною межею нового простору — паркової зони, яка з’явиться замість дороги.
    

У музеї пояснюють, що зведення меморіалу фактично заблокувала Генпрокуратура ще в липні 2018-го. Тож і підрядник, який мав безпосередньо займатися зведенням меморіалу, став заручником ситуації. Адже матеріали вже закупили, але роботи не можуть почати через арешт землі.
    

Директор музею Ігор Пошивайло зазначив, що правоохоронці з обшуками прийшли й до нього додому. Він зазначив, що офіс обшукували на годину пізніше, ніж квартиру. Також директор музею додав, що слідчі заблокували роботу двох приміщень.
    

«Уся діяльність нашого державного закладу, в тому числі фінансово-господарська, жорстко регламентується законодавством і низкою вищих інстанцій, ми подолали купу перепон, у тому числі бюро­кратичних, щоб виконати доручення уряду та запит суспільства на гідне вшанування пам’яті загиблих на Майдані, — констатував Ігор Пошивайло. Нині ж усі ці дії ми сприймаємо як політичне замовлення заткнути рота потужному майданчику критичного осмислення нашої складної історії, утвердження цивілізаційного вибору й демократичних цінностей українців. Цікаво, що ухвалу суду на проведення таких дій правоохоронці отримали ще 13 листопада, але за обшуки взялися саме напередодні Дня Свободи та Гідності».
    

Варто ще нагадати, що напередодні сьомої річниці Революції гідності Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо... державного перевороту під час подій 2014 року на Майдані.

 

Відповідну заяву подав народний депутат від «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін, перший заступник генерального прокурора України  у 2010–2013 роках, коли президентом був згодом утікач Віктор Янукович.
    

І в когось залишаються сумніви щодо активних спроб реваншу проросійських сил?