Невеселі перспективи: ВООЗ прогнозує вже третю хвилю коронавірусу

24.11.2020

Як завжди, статистика коронавірусу за недільний день трохи заспокійлива, нижча за показники буднів.

 

Майже 11 тисяч нових випадків COVID-19 виявили в Україні за добу, 22 листопада госпіталізували 1 165 осіб. Найбільша кількість підтвер­джених випадків зареєстрована в Києві та Дніпропетровській області.
    

В Україні можуть запровадити повний локдаун. Про це заявив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків після наради з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

 

За інформацією мера, жорсткі обмеження можуть розпочатися вже у грудні. Не приховують цього і в Кабміні. В уряді заявили, що готуються до плану «Б» і розробляють можливі варіанти боротьби з коронавірусом, якщо карантин вихідного дня не спрацює.

 

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Однак не уточнив, які саме сценарії розглядають. Денис Шмигаль усе ж сподівається, що завдяки суворим обмеженням під час вихідних удасться стримати поширення коронавірусу.

 

Каже, що вже провели наради з мерами міст, аби напрацювати спільний план дій. Та обговорили з українським бізнесом механізми підтримки галузей, які найбільше потерпають від суворого карантину. 
    

Жорсткий карантин слід запрова­джувати, якщо добова кількість захворілих на ковід сягне 30 тисяч. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, коли в Україні щоденно будуть фіксувати таку кількість хворих, медична система не витримає навантаження і станеться її локдаун.

 

Щоправда, раніше посадовець говорив, що жорсткий карантин можуть повернути, коли щоденно будуть фіксувати 20 тисяч нових хворих на коронавірус. Ще однією умовою запровадження локдауну він назвав повну заповненість лікарняних ліжок.
    

Навіть за умови дотримання карантину вихідного дня в Україні внаслідок COVID-19 до кінця року можуть померти від 17 до 33 тисяч українців. Такий розвиток ситуації змоделювали в Київській школі економіки. За найбільш оптимістичним «зеленим» сценарієм, це буде 17 тисяч смертей.

 

Він може справдитися лише за умови негайного запровадження локдауну по всій території України. «Жовтий» сценарій і 26 тисяч смертей можливий, якщо карантин вихідного дня таки дасть результати. І 33 тисячі смертей від ковіду — якщо не спрацює. Станом на сьогодні від початку пандемії в Україні померли 11 тисяч хворих на коронавірус. 
    

Поки всі країни потерпають від другої хвилі коронавірусу, у Всесвітній організації охорони здоров’я вже заговорили про третю. У ВООЗ передбачають, що новий спалах розпочнеться на початку нового року, якщо уряди країн не зроблять необхідних дій для стримування інфекції.

 

У ВООЗ нарікають — європейські держави не створили необхідної інфраструктури протягом літніх місяців. Тож якщо влада країн не підготується знову, третьої хвилі не уникнути, вважають у ВООЗ.