Підприємці вважають ініціативи Гетманцева божевільними і просять Раду їх захистити

11:39, 19.11.2020
Підприємці вважають ініціативи Гетманцева божевільними і просять Раду їх захистити

Вимоги бізнесу підтримують і в експертному співтоваристві.

Представники малого і середнього бізнесу підтримують ініціативу ряду народних депутатів. Мова йде про звільнення Данила Гетманцева з посади голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

 

Про це заявляють учасники протестів підприємців, які останнім часом відбуваються в Києві.

 

"Малий і середній бізнес сьогодні виходить на мітинги не тільки проти карантину вихідного дня, а й проти тієї бездумної та згубної податкової політики, яку проводить глава профільного парламентського комітету Данило Гетманцев", -  заявив один з учасників протестів.

 

За його словами, своїми діями та ініціативами Данило Гетманцев, фактично "ховає заживо" малий і середній бізнес, який залишився в країні.

 

В першу чергу, підприємці закликають відтермінувати або скасувати введення касових апаратів для фізичних осіб-підприємців.

 

За словами протестувальників, Гетманцев вже двічі обдурив фізосіб-підприємців: виніс на голосування в сесійний зал Ради законопроєкти, які нічого не вирішують.

 

Вимоги бізнесу підтримують і в експертному співтоваристві.

 

"ФОПів потрібно тільки підтримати. На відміну від шкідницької політики Гетманцева, вони годують мільйони людей ", – пише у себе в Facebook політолог Юрій Романенко. На його думку, Гетманцев плодить "божевільні економічні закони".

 

"Вперше на цьому місці людина, яка категорично відмовляється бути в діалозі з бізнесом, шукати конструктив і компроміс, який вперто стоїть на своєму і пропонує відверто шкідливі для економіки речі. Тотальна фіскалізація б'є не по контрабанді, а по підприємництву, яке ледь жевріє. Відставка Гетманцева – це вимога ФОП", -  зазначила у себе в Facebook Ірина Геращенко, співголова фракції "Європейська Солідарність".

 

Як відзначають економісти, бездумна фіскалізація, яку проводить Гетманцев, виявилася повністю марною і неефективною "з точки зору доходів бюджету, що показав вже цей рік".

 

Підприємці, економісти, експерти, сподіваються, що Верховна Рада найближчим часом зробить кроки назустріч малому та середньому бізнесу і врятує його від подальших шкідницьких ініціатив Данила Гетманцева.

 

Як повідомляла УМ, напередодні представники "За майбутнього" та "Батьківщини" говорили, що зареєструють проєкт постанови щодо звільнення Гетманцева, якщо Рада не ухвалить рішення про відтермінування касових апаратів для ФОПів. І Рада таки провалила цей законопроєкт.

 

Закони про застосування касових апаратів у сферах торгівлі, харчування та послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі 17 жовтня підписав президент Володимир Зеленський.

 

Вони запроваджують з 1 січня 2020 року обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, що працюють у сферах торгівлі та харчування.

 

Разом з цим, передбачається, що підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон, планшет чи комп’ютер  відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.

 

Водночас у листопаді депутати хотіли відтермінувати запровадження в Україні обов'язкових касових апаратів для ФОПів. Зазначали, що через пандемію малий та середній бізнес потерпає. Однак голосування у Раді провалили.

 

Фракція партії «Європейська Солідарність» вимагає терміново провести позачергове засідання Верховної Ради і врегулювати питання ФОПів та антикорупційного законодавства.