В Україні дозволили змінювати по батькові

15:19, 03.11.2020
В Україні дозволили змінювати по батькові

Раніше українці могли змінювати своє по батькові лише у певних випадках

Верховна Рада 3 листопада схвалила законопроєкт, який дозволяє українцям на власний розсуд змінювати по батькові. Однак зробити це зможуть лише люди старші 14 років.

 

Як інформує УМ, за відповідний законопроєкт у другому читанні проголосували 259 нардепів у вівторок.

 

З 14 років підлітки зможуть змінювати по батькові лише за згодою батьків або опікунів.

 

З 16 – зможуть змінювати по батькові самостійно.

 

Якщо батьки будуть проти, щоб їхня дитина змінювала по батькові, питання можуть вирішити органи опіки або суд.

 

У пояснювальній записці до нього зазначається, що нинішнє законодавство дозволяє вільно змінювати ім’я та прізвище, але не передбачає права на зміну по батькові на свій розсуд. По батькові можна змінити, лише якщо батько змінив ім’я. Це, на думку ініціаторів документа, порушує статті 21 і 22 Конституції України.

 

Крім цього, Європейський суд із прав людини в справі “Гарнага проти України” у 2013 році ухвалив, що ця прогалина у законодавстві порушує 8 Конвенцію про захист прав людини й основоположних свобод через те, що положення законодавства України, які регулюють питання зміни по батькові, сформульовані нечітко.

 

“Для виконання зазначеного рішення Європейського суду з прав людини й недопущення аналогічного порушення в майбутньому є необхідність внести зміни в законодавство України, а саме до статті 295 Цивільного кодексу і ст. 149 Сімейного кодексу”, – йдеться в записці.

 

Нагадаємо, що у 2016 році Рада вже приймала за основу схожий законопроєкт, але до другого читання справа тоді не дійшла.

 

Раніше українці могли змінювати своє по батькові лише у певних випадках:  якщо батько змінив своє ім'я; якщо відомості певну людину як про батька виключили з актового запису про народження дитини.

 

У першому читанні за цей законопроєкт проголосували 247 народних депутатів. Левову частку голосів дали "Слуга народу" та "Європейська солідарність". Проти голосувала "Опозиційна платформа – за життя".