Черкащина палає: рятувальники другий тиждень гасять торф'яну пожежу

09:06, 02.11.2020
Черкащина палає: рятувальники другий тиждень гасять торф'яну пожежу

Через пожежу, токсичний дим охопив прилеглі села

Другий тиждень рятувальники гасять торф'яну пожежу у селі Хацьки, що на Черкащині. Вогонь пройшов 1,5 гектара території посеред лісу. До місць займань рятувальники дістаються гусеничним позашляховиком. Звичайною автівкою тут не проїдеш, бо торфова земля стала півметровим шаром попелу.

 

Майже два десятки рятувальників борються з масштабним займанням. Вогонь охопив 1,5 десятки торфовищ

 

Глибина покладів сягає метра, на такій глибині температура горіння підіймається до 300 градусів. Рятувальники по кілька разів повертаються на кожну ділянку, бо після першого заливання водою, але вогонь не гасне.

 

вогонь черкащина

          Рятувальники дістаються гусеничним позашляховиком до місця пожежі  

 

Через те, що поруч відсутні природні водойми, воду викачують із свердловини та викопаних озер. Аби загасити один квадратний метр – треба до тонни води.

 

В старому руслі річки Тясмин торфові утворились поклади, протяжністю в 30 кілометрів. Тому щоб вогонь не пішов далі – місце пожежі виорали по периметру. На території утворюються прогари після того, як вогонь знищив весь торф під землею.

 

пожежі черкащина

 

Через пожежу, токсичний дим охопив прилеглі села. Рятувальники кажуть, торф зайнявся з вини людей.

 

"Я вважаю, що це людський фактор, тому що тут в цій місцевості можуть багато відпочивати мисливців. Тут така територія – мало хто сюди ходить, навкруги лісові масиви", - пояснив начальник другого пожежно-рятувального загону Олександр Сіпко.

 

Для гасіння пожежі знадобиться щонайменше тиждень. А ось тління на глибині погасне лише після дощів або на початку зими.