Кабмін зняв обмеження на зарплати топ-менеджерам держпідприємств

30.10.2020
Кабмін зняв обмеження на зарплати топ-менеджерам держпідприємств

Кому в Україні точно житиметься безбідно, так це керівникам та членам наглядових рад підприємств державного сектору.
 
Відповідно до рішення Конституційного Суду України уряд скоротив строк дії обмеження, встановленого «Прикінцевими положеннями» Закону про зміни до Дер­жавного бюджету України від 13 квітня 2020 року.
 
Таким чином знято обмеження, якими місячна винагорода їм деякий час визначалася сумою, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати (близько 47 тисяч гривень).
 
Нове рішення прийнято завдяки ухваленим Верховною Радою 17 вересня 2020 року змінам до Державного бюджету, якими Кабміну надали право скорочувати строк дії обмежень, заборон, пільг та гарантій, встановлених відповідними законами України, прийнятими начебто з метою запобігання поширенню в Україні COVID-19.
 
Одночасно з цим уряд повернув порядок, коли розмір винагороди ви­значається у кратності до середньомісячної оплати залежно від групи підприємства та виду його економічної діяльності.
 
Також повернуто обмеження, якими місячний розмір заробітної плати керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки, що визначається в контракті, не повинен перевищувати... 1,25 млн грн.
 
Прийнята постанова відповідає підписаним міжнародним домовленостям, відповідно до яких українська влада засвідчила намір зняти обмеження на виплати до 1 липня 2020 року.
 
Нагадаємо, у травні Верховний Суд звернувся до КСУ з поданням, у якому просив перевірити постанову Кабміну на відповідність основним правам громадян, закріпленим у Конституції.
 
А 28 серпня Конституційний Суд України постановив, що обмеження заробітних плат державних службовців і суддів у період карантину є незаконним.