Понад 600 тисяч мальків товстолобика, білого амура й сазана запустили у пониззя Дніпра

28.10.2020
Осінній процес зариблення водойм півдня України здійснили працівники Новокаховського рибоводного заводу в районі Дрімайловської затоки, неподалік від села Новоберислав, а також у Любимівській затоці Каховського району.
 
Загальна вага цінних порід риби склала близько 68 тисяч 412 кілограмів. Передбачається, що за зиму мальки значно підростуть i вже навесні дадуть потомство.
 
Раніше подібні роботи провели фахівці держустанови «Херсонський виробничо-експериментальний завод iз розведення молодняку частикових риб», які випустили до вод Дніпра поблизу Голої Пристані близько 250 тисяч мальків рибного молодняку.
 
Зазначимо, що наприкінці жовтня та на початку листопада зариблення проходить у всіх регіонах України, а незмінним постачальником мальків залишаються профільні заводи на півдні нашої країни (Херсонська та Миколаївська області).
 
Зокрема, у Києві до річки незабаром випустять близько 200 тисяч особин рослиноїдних видів риби поблизу Оболонської набережноі, а ось у Запоріжжі мільйони мальків уже вирушили обживати місцеве водосховище.
 
— Останні два роки ми двічі на рік проводимо зариблення водойм загальнодержавного значення та плануємо нарощувати обсяги вселення штучно підрощених мальків, — розповів голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.
 
— Уся риба вирощена за рахунок дер­жави на Херсонському заводі. Існують програми та наукові обґрунтування, яку рибу можна впускати, в якій кількості та яким повинен бути середньостатистичний розмір кожного малька. Спільними зусиллями ми робимо дуже добру справу, відновлюючи рибні ресурси водойм у межах всієї України.
 
Попри титанічний труд екологічних служб та працівників рибоводних заводів, екологи практично щороку фіксують масові мори риби у Дніпрі через людський фактор.
 
— Вага одного малька не перевищує 25 грамів, а вартість кожного дорівнює одній гривні, — розповів представник риболовецької організації «Флагман» Олексій Страшний. — Щороку держава витрачає кілька мільйонів гривень на відновлення водних ресурсів у масштабах усієї країни, та через розгул браконьєрів i недобросовісних підприємців, на жаль, реальний шанс вижити має лише десята частина мальків.
 
Відзначимо, що риба у Дніпрі виконує важливу місію, адже здатна ефективно очистити водойму від заростання. Наприклад, лише один білий товстолобик здатний за рік з’їсти майже 30 кілограмів синьо-зелених або бурих водоростей та зберегти прозорість річної води. 
 
Активно відновлювати популяцію риби в Дніпрі почали ще 10 років тому, випускаючи щорічно по кілька мільйонів мальків цінних порід риби, й фахівці стверджують, що результат можна побачити неозброєним оком.
 
За словами іхтіолога Олега Візнюка, останніми роками рибалки-любителі відзначають зростання числа хижої риби, що потрапляє їм на гачок, а це явна ознака того, що стан водойм України поступово поліпшується.