Жалюгідно: в Угорщині відреагували на заборону в'їзду до України двом високопосадовцям

13:43, 27.10.2020
Жалюгідно: в Угорщині відреагували на заборону в'їзду до України двом високопосадовцям

Сійярто привітав перемогу угорських кандидатів на місцевих виборах в Україні

В Угорщині відреагували на рішення України заборонити в'їзд двом високопоставленим угорським посадовцям через агітацію на місцевих виборах. У МЗС Угорщини назвали це жалюгідним та безглуздим.


В Угорщині стверджують, що Київ зробив "недружні кроки" стосовно Будапешта, викликавши посла та заборонивши в'їзд двом чиновникам, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у відеозверненні, оприлюдненому на своїй сторінці у фейсбуці.

 

"Цим Україна дає сигнал, що вона відмовляється від підтримки Угорщиною її зусиль з євроатлантичної інтеграції", - сказав Сійярто.

 

Крім цього, Сійярто привітав перемогу угорських кандидатів на місцевих виборах в Україні. Міністр запевняє, що думку угорців на Закарпатті мають взяти до уваги.

 

Як повідомляла УМ, у понеділок, 26 жовтня, до МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Сійярто також повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть у винятковому порядку поїхати в Україну для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

20 жовтня в МЗС України застерегли угорських посадовців від політичної агітації під час поїздок у Закарпатську область та звернулися до правоохоронних органів з проханням "дати оцінку" таким їхнім діям. 

 

Раніше на Закарпатті контррозвідка СБУ викрила сепаратистів, які збирали підписи за повернення регіону до Угорщини.

 

Нагадаємо, стосунки України та Угорщини почали псуватися після скандалу з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті, який розгорівся у вересні 2018 року