Архієпископ Кіпру про атокефалію ПЦУ: Мою правоту визнають всі предстоятелі, крім Кирила

16:05, 25.10.2020
Архієпископ Кіпру про атокефалію ПЦУ: Мою правоту визнають всі предстоятелі, крім Кирила

Єпископат Кіпрської православної церкви.

Предстоятель Кіпрської православної церкви архієпископ Хризостом ІІ, який фактично визнав Православну церкву України напередодні, переконаний у власній правоті і вважає, що його правоту згодом визнають усі предстоятелі православних церков за виключенням патріарха Московського Кирила.

 

Наразі ж РПЦ планує разом із сателітами розганяти «заяву» чотирьох ієрархів, які «категорично не згідні» з визнанням ПЦУ та вимагатимуть «скликання Синоду».

 

Як передає «Україна молода», таку думку висловив заступник голови управління зовнішніх церковних зв'язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря.

 

"Кожен може порахувати, скільки складають 4 з 18 та зробити висновок, чи зможуть ці чотири ієрархи досягти переваги їхньої (точніше - промосковської) позиції", - наголосив архієпископ.

 

За його словами, архієпископ Кіпру переконаний, що всі предстоятелі, за виключенням Кирила, визнають його правоту.

 

«Моя позиція найперше служить Православ‘ю, а потім Церкві Кіпру» - зазначив Архієпископ Хризостом у коментарі агенції новин. Також він переконаний, що всі Предстоятелі, за виключенням Кирила, вИзнають його правоту. «Моя позиція служить не окремим особам, а Церкві» - ще раз підкреслив Архієпископ Кіпру.

 

Євстратій додав, що щодо прогнозованих протестів, то предстоятель Церкви Кіпру пообіцяв скликати засідання Синоду, якщо буде прохання про це, викладене згідно зі Статутом Церкви. На такому засіданні має бути розглянутий текст листа, яким архієпископ планує інформувати Вселенського Патріарха про рішення і дії, які відбулися.

 

"Архієпископ передбачає, що зміст листа буде підтриманий Синодом - якщо не одноголосно, то більшістю", - підкреслив Євстратій і додав, що всі заяви та протести - не більше, ніж ритуальна спроба тісно пов‘язаних з Москвою ієрархів прикрити свою поразку у дворічній боротьбі проти визнання ПЦУ з боку Церкви Кіпру.

 

Як повідомляла «УМ», предстоятель Кіпрської православної церкви архієпископ Хризостом ІІ у суботу, 24 жовтня, під час літургії вперше пом’янув ім’я предстоятеля автокефальної Православної церкви України, митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Це свідчить про фактичне визнання ПЦУ з боку Кіпрської церкви і є знаком встановлення повного євхаристійного спілкування.

 

у січні Епіфаній анонсував, що цього року ще 4 помісні православні церкви можуть визнати автокефалію ПЦУ.

 

Нагадаємо, Церква Еллади стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступила з нею у міжцерковне спілкування.

 
Як повідомляла "УМ", 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але численні парафії переходять до ПЦУ.